Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

„Hagyj már békén!” - hangulatingadozás kamaszkorban

Nem könnyű elfogadni, ha a jó kedélyű, kedves kisgyerekünk egy csapásra egy problémákkal teli tinivé válik. Pedig ez a serdülőkor természetes velejárója.

Tudta-e?
  • 10-13 év: prepubertás kor
  • 13-18 év: pubertás kor
  • 18-24 év: ifjúkor

A kamaszkori hangulatingadozások hátterében a testi-lelki változások állnak. Pubertás korban a test ugyanis nemi hormonokat kezd el termelni (lányoknál ösztrogént, fiúknál tesztoszteront), és elkezdődik a változás, ami 3 síkon (biológiai, pszichológiai, szociológiai) és 3 színtéren megy végbe (család, iskola, kortársak).

Milyen egy dacos tinédzser?

Gyermekére ismert valamelyik pontban? Akkor olvasson tovább!

Gondoljunk arra, hogy mi is voltunk kamaszok, és legyünk türelmesek

A pubertás kor alapjában véve nem egy könnyű időszak, de előfordul, hogy további körülmények nehezítik a tini dolgát, mint például családi gondok, új iskola, fokozott megfelelési kényszer, stb.. A serdülőkor problematikáját akkor érthetjük meg a legjobban, és akkor tudjuk szülőként igazán jól kezelni, ha előtérbe helyezzük empátiás készségünket, és visszaemlékezünk saját kamaszkori dilemmáinkra. A türelem és a következetesség a két kulcsszó!

Most összegyűjtöttünk 6 olyan dolgot, aminek segítségével jobban bele tudunk gondolni, hogy milyen egy tini élete, és így jobban megtudjuk érteni őt!

6 dolog, amivel egy tinédzsernek meg kell küzdenie:
1.) Drasztikus fizikai változások mennek végbe a testén: pattanások, mitesszerek, szőrzet megjelenése, hirtelen alakváltozás, stb.
2.) Fel kell dolgoznia az otthoni és az iskolai nyomást, meg kell felelnie a követelményrendszereknek. 
3.) Önállósodni akar, de azért mégsem.
4.) Nagy a szeretetigénye, de nehezen tudja kimutatni. Az érzelmek kontrollálása nagy kihívás számára.
5.) Azt hiszi, hogy elég felnőtt bizonyos dolgok kipróbálásához, amiből rengeteg konfliktus származhat. Ehhez el kell sajátítania különböző konfliktuskezelő technikákat is.
6.) Egyre inkább érdeklődik az intimitás iránt, tele van a feje kérdésekkel.

 

Serdülőkori lázadás - hol a határ?

A tinik többsége vágyik a szülői gondoskodásra, biztonságra, de miután azt gondolja, hogy ideje ’’leválni róluk’’, ezért ellenségesen, kritikusan kezd el viselkedni hozzátartozóival. S mindeközben azt állítja: „Engem senki nem ért meg”. Előfordul, hogy a tini nemcsak verbálisan mozog veszélyes talajon, hanem tettekben is: feltámad benne a kalandvágy és elkezdi feszegetni a határait. Az agresszív, pimasz, esetenként provokatív viselkedés legtöbbször az énvédelem és az útkeresés eszköze. Ha ez a jelenség átmeneti, akkor azt betudhatjuk a kamaszkornak, de ha tartóssá, esetleg önpusztítóvá válik, akkor az komolyabb bajt jelez, ilyenkor ajánlott szakemberhez fordulni.

Depressziós tinédzser?

A hangulatingadozás tizenévesen gyakori, de sajnos előfordul, hogy a szomorúság állandósul, és áthajlik depresszióba. Ha azt tapasztaljuk, hogy kamasz gyerekünknek már feltűnően sok dühkitörése van és netalántán szuicid gondolatai vannak, akkor azonnal pszichológushoz kell fordulni. Ezzel párhuzamosan fontos a kiapadhatatlan türelem és megértés tanúsítása a szülők és az egész család részéről.

8 tipp, hogy tinédzser gyerekünk jókedvű legyen!

1.) Hagyjuk, hogy sok időt töltsön a barátaival, ugyanis ebben a korban ez kiemelten fontos: rájöhet, hogy nincs egyedül az érzéseivel. Persze győződjünk meg arról, hogy ezek a barátok nincsenek rossz hatással gyermekünkre.

2.) Ha azt látjuk, hogy valamilyen szabadidős tevékenység iránt nagyon érdeklődik (barkácsolás, foci, gitározás, színjátszás, írás, stb.), akkor támogassuk, buzdítsuk, hiszen bizonyára örömét leli benne, ami mindenkinek jót tesz.

3.) Vezessük rá, hogy számoljon el 10-ig, ha lobbanékony hangulatban van. (Ehhez célszerű példát is mutatni.)

4.) Ha egyedül akar lenni, akkor hagyjuk, az egyedüllétre való igény természetes, így át tudja gondolni a dolgait. Persze jelezzük felé, hogy ránk mindig számíthat, de ne telepedjünk rá túlságosan.

5.) Ne hagyjuk, hogy éjfélig a számítógép előtt görnyedjen! Ha nem alussza ki magát (8-9 órát), fáradt lesz, és még inkább hajlamos az ingerlékenységre.

6.) A mozgás kitűnően oldja a szorongást és a stresszt, ezért ha egyik hétvégén közösen elmegyünk sportolni (pl. úszni egyet a közeli uszodában), akkor az nemcsak a tininek, hanem a felnőtteknek is jót fog tenni, testileg-lelkileg.

A szerkesztő ajánlata: Highland Omega 3 EPA+DHA halolaj (180 db)

Hideg tengeri halakból kivont, környezeti szennyeződésektől garantáltan mentes halolaj. Kattintson ide! >>>

7.) A gyerekek gyorsan nőnek, ez pedig rengeteg energiát igényel. Kiadós reggeli nélkül viszont nehéz energikus lenni egész nap, úgyhogy figyeljünk arra, hogy a nap 1. étkezése mindig bőséges legyen.

8.)  Kutatások kimutatták, hogy az omega-3 rendszeres bevitele javítja a gyerekek feladatmegoldó-, koncentráló- és felfogóképességét, ezáltal tanulmányi eredményüket is. Éppen ezért heti 1X kerüljön hal az asztalra (pl.: pisztráng, tonhal, szardínia, lazac, hering), hiszen a halak az omega-3 természetes forrásai. Ha a kis kamasz nincs oda a halért, akkor se mondjunk le az omega-3 halolaj áldásos hatásairól: adjuk neki táplálék kiegészítő formájában. Ha könnyebben teljesít az iskolában, alighanem jobban és gördülékenyebben telnek majd a napjai!

Kató Iringó

Kapcsolódó cikkek


» Tinédzserek fáradtsága