Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Tiltott összetevő egyes étrend-kiegészítőkben?

Aki fogyni szeretne, sajnos sokszor elhamarkodottan dönt a gyors fogyást ígérő tabletták láttán, és az összetevőket nem is veszi igazán górcső alá. Pedig saját érdekünkben ajánlatos lenne odafigyelni vásárláskor.

Tudta, hogy a Hoodia gordonii nevű összetevő tiltott?

 

Mi az a hoodia gordonii?

Egy védett növényről van szó, ami dél-Afrikában és Namíbiában őshonos. P57-nek hívják a belőle kivont hatóanyagot, amivel számos fogyasztótablettát hirdetnek, de ezek hatása kétséges. Adrienne Youdim, a Los Angeles-i Cedars-Sinai orvosi központ orvosi igazgatója nem javasolja az ilyen termékek fogyasztását; a következőt nyilatkozta a hoodia gordonii-ról: „Nincs semmilyen publikált, tudományos adat a használatának alátámasztására. Viszont a növény káros mellékhatásairól sem létezik adat. Ez egyféle feltérképezetlen terület”.

Az ÁNTSZ közleménye szerint az az étvágycsökkentőként reklámozott készítmény, ami hoodia gordonii nevű növényi összetevőt tartalmaz, veszélyeztetheti a fogyasztók egészségét, ezért nem forgalmazható. A hoodia gordonii nevű komponenst kimondottan tilos felhasználni az Európai Unió területén.

Nagyfokú ellenőrzések az étrend-kiegészítők piacán

Egyébiránt mostanában több, étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos vásárlói panasz érkezett az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz, úgyhogy 2013-ban kiemelten ellenőrzik ezt a területet. A hatósági ellenőrzéseket a megyei/fővárosi kormányhivatalok járási/kerületi intézetei végzik.

Sajnos nem egyszer előfordul, hogy egy-egy külföldön bejegyzett honlap az uniós szabályok ellenére nem jelenti be az OÉTI-nél termékének forgalmazását, pedig ezt köteles lett volna megtenni legkésőbb a termék 1. forgalomba hozatalakor. (Megjegyzés: az adott termék tudományos értékelése után az OÉTI ún. notifikációs számot feltüntető igazolást ad ki, nem pedig engedélyt.)

Étrend-kiegészítőt szeretnék vásárolni, mire figyeljek?

A hoodia gordonii körüli felhajtás kapcsán összeírtunk 3 árulkodó körülményt, ami arra utal, hogy a kinézett étrend-kiegészítő kapcsán nem árt gyanakodni.

  • Ha a terméken nincs feltüntetve az összetétel, a fogyasztási javaslat, a kiszerelési egység, a lejárati dátum, vagy nem jár hozzá magyar nyelvű tájékoztató, akkor ne vegye meg. Ha internetről rendelte az árut, akkor ilyen esetben küldje vissza.
  • Ha a honlapon nem található meg a termék előállítójának, magyarországi forgalmazójának neve, elérhetőségei, céges adatai (adószám, cégjegyzékszám), akkor inkább ne vásároljon ott.
  • Külföldi honlapoknál érdemes résen lenni, hiszen az innen rendelhető termékeknél az a veszély áll fent, hogy később, felmerülő probléma esetén az egészségügyi hatóság nem járhat el, hatáskör és illetékesség hiányában.
  • Kató Iringó