Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Legfrissebb lista az élelmiszerek transzzsírtartalmáról

Nagyon sok egészségesnek hitt élelmiszerben a transzzsír elfogadható mennyiségének sokszorosa van jelen.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) megvizsgálta több mint 500 élelmiszer transzzsírtartalmát

E szerint számos Magyarországon kapható, egészségesnek minősülő élelmiszerben az elfogadható mennyiség sokszorosának megfelelő értékben van jelen a transzzsír.

A transzzsírsavak létrejöttét korunk csúcstech­nológiás eljárásokkal feldolgozott étkezési olajai eredményezték. A növényi olajokból és a halolajból ugyanis 180 fok feletti sütésnél transzzsírsavak képződnek. Erről bővebben itt olvashat. >>>

A transzzsírsavak jelentős kockázati tényezők a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásában, ezen kívül az elhízással, a cukorbetegséggel, illetve az Alzheimer-kórral is összefüggésbe hozhatóak.

2 gramm az elfogadható mennyiség

Ha egy termék zsírtartalmának 100 grammjából 2 gramm a transzzsír, az még elfogadható. Felmérések azt mutatják, hogy transzzsírsavból már elég napi 5 grammot elfogyasztani, hogy 23 százalékkal növekedjen a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

Csak egy pár példa az OÉTI friss listájából (g/100 g zsír):

A gyártóknak nem kell feltüntetni, hogy adott termékük mennyi transzzsírt tartalmaz

Az OÉTI közölte, hogy a vizsgálati eredmények kizárólag a közönség tájékoztatására szolgálnak, nem képezik alapját semmilyen jogi következménnyel járó eljárásnak. Magyarországon ugyanis egyelőre nincs felső korlátja annak, hogy mennyi transzzsírt tartalmazhatnak az élelmiszerek. A hatályos szabályok mellett az a termék is egészségesnek minősül, amely a még elfogadható transzzsír mennyiségnek akár a húszszorosát tartalmazza. Sőt, még olyan előírás sem létezik, hogy a csomagoláson a gyártóknak fel kellene tüntetniük, hogy az adott termék mennyi transzzsírt tartalmaz.

A teljes listát itt érhetik el. >>>

Kató Iringó