Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Milyen étrend-kiegészítőt használjunk?

Manapság számos étrend-kiegészítőt vásárolhatunk, melyek valóban hatásosak, de gyakran nem hozzák a kívánt eredményt. Ezért a kiválasztásánál több szempontot is érdemes figyelembe venni.

Milyen étrend-kiegészítők léteznek?

Az étrend-kiegészítőket két alap csoportba soroljuk. Az egyik a vitamin, illetve ásványi anyag tartalmú készítmények. Ide soroljuk az aminosavakat, a zsírsav készítmények is, hiszen meghatározott és ismert összetevőket tartalmaznak. A másik csoportba tartoznak a növényi kivonatok, melyek a mellettük található vitaminok és nyomelemek mellett, bonyolult molekulák keverékeit tartalmazzák.

De vizsgálhatjuk az étrend-kiegészítőket úgy is, hogy megkülönböztetjük az az egy összetevőjű és a több összetevőket tartalmazó „multi” készítményeket. Az egy összetevőt tartalmazó étrend-kiegészítők célzottan, leginkább az egyén hiányállapotának kezelésére alkalmazható. Ilyen például az omega 3 zsírsav készítmények, melyek sokféle ilyen problémára nyújthatnak segítséget. A több összetevőből álló étrend-kiegészítők, azaz a multi készítmények is alkalmazhatjuk hiányos táplálkozás kiegészítésére, emellett fokozott szellemi vagy fizikai terhelés ellensúlyozására.  De létezik még egy kategória, ami talán a legfontosabb lehet számunkra, és ez a problémákra összeállított készítmények csoportja.

Mik azok a problémákra összeállított készítmények?

A gyógyításban évezredek óta alkalmazzák a legkülönfélébb gyógynövényeket. Sok panaszra, betegségre a mai napig hatásosan alkalmazhatóak ezek a készítmények. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy jótékony hatásukat nem önmagukban érik el, mert a testünkben végbemenő konkrét biológiai folyamatokra vannak hatással, melyek más anyagok kölcsönhatása nélkül nem jönnének létre.  Ezért érdemes szakember segítségét kérni, aki a panaszok alapján meg tudja határozni, mely készítmény lehet a lehatásosabb az egyén számára. Az összeállított készítmények hatása egyéntől függ, így a probléma pontos meghatározása kulcsfontosságú.

Mire, mit szedjünk?

Mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, mert nem mindegy, hogy megelőzésre vagy valamilyen konkrét betegségre keresünk gyógyírt.  Arról is információt kaphatunk, hogy mi az a mennyiség, amit érdemes fogyasztani, illetve azt is megtudhatjuk, hogy készítmény ártalmas-e, vagy sem. Ha egy bizonyos tünetre vagy betegségre szedjük a készítményt, már pár héten belül érezhetjük, hogy hatásos volt-e vagy sem. Ha megelőzésre kívánjuk szedni a készítményt, olyat válasszunk, melynek bizonyított hatása van, illetve vizsgálatokban említik annak jótékony hatásait.

Dr. Gulyás Tamás