Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Parlagfűről a Facebookon és a Szigeten

Az allergia tünetei rengeteg ember életét nehezítik meg. Az ÁNTSZ ezért aktuális parlagfű jelentéssel és Parlagfű Pollen Riasztási Rendszerrel segíti az allergiás betegek tájékoztatását,  a Vidékfejlesztési Minisztérium pedig kivonult a Szigetre.

A pollenallergia, azaz szénanátha jellemző tünetei

 • rohamokban jelentkező tüsszögés
 • orrfolyás
 • szem-, orr-, bőrviszketés
 • orrnyálkahártya megvastagodás
 • könnyezés
 • köhögés
 • légszomj, akadályozott légzés
 • kiütések
 • puffadás
 • asztma
 • ekcéma
 • vérnyomásesés
 • krónikus fejfájás
 • koncentrációzavar

Az allergia a szervezet túlzott reakciója, túlérzékenysége. Ételallergia esetében – ha már beazonosítottuk, hogy mi okozza a kellemetlen tüneteket – egyszerűen kikerülhetjük az allergén anyagokat, de ha pollenallergiások vagyunk, nem tehetjük meg, hogy nem veszünk levegőt.

A hosszú esőzések miatt a pollenszezon idén augusztus első hetében indult el, a levegőben mért pollenkoncentrátum két hete kezdett ugrásszerűen megnövekedni. Megkezdődött a nyári pollenszezon csúcsidőszaka, felerősödött a nyári gyomok – parlagfű, csalánfélék, kender – pollenszórása, melyek komoly allergiás tüneteket okoznak Magyarországon legalább kétmillió embernek.

Érdekes újdonság, hogy ezen a nyáron mind az ÁNTSZ, mind a Vidékfejlesztési Minisztérium komoly lépéseket tett azért, hogy a fiatalokat a saját kommunikációs csatornáikon szólítsa meg. Az ÁNTSZ a Facebookra, a Vidékfeljesztési Minisztérium a Szigetre költözött.

Pollenjelentés a Facebookon

Parlagfű szezonban az ÁNTSZ folyamatosan tájékoztatja a lakosságot az aktuális parlagfű helyzetről. Ennek érdekében egyrészt naponta frissítik honlapjukat a Budapesten mért aktuális pollen adatokkal, másrészt elindítottak egy Parlagfű Pollen Riasztási Rendszert (PPRR) is, ahol minden szerdán teljes országos parlagfű jelentést tesznek közzé. A jelentésnek fontos része egy térkép, mely a parlagfű pollen területi eloszlását ábrázolja az Aerobiológiai Hálózat állomásain mért heti átlagkoncentrációk alapján, jelezve az egyes kategóriák egészségügyi hatásait. Anak érdekében, hogy az információk minél szélesebb réteghez eljussanak, az ÁNTSZ  a  Facebookon is közzé teszi az aktuális parlagfű jelentést.

Szigetlakók a parlagfű allergia ellen

A parlagfű kockázatairól immár a Vidékfejlesztési Minisztérium is új, naprakész módon kommunikál. A minisztérium parlagfű ellenes programjában kiemelt célcsoportként kezeli a 16 - 35 év közötti fiatalokat, így a parlagfű elleni, szemléletformáló kampányuk egy napra kiköltözött a Sziget Fesztiválra is. A minisztérium által felkért szakemberek egy vidéki hangulatot idéző standon jelentek meg a Civil Faluban, ahol a parlagfű-mentesítés fontosságára hívták fel a Szigetlakók figyelmét.

Az előadók között szerepelt Jordán László, növényvédelmi főfelügyelő, Mányoki Gergely aerobiológus kutató és Almási Kitti, klinikai szakpszichológus is.Az előadásokon szó esett az allergén növényekről, a védekezés és a parlagfű-mentesítés szabályairól, a környezetvédelmi és természetvédelmi összefüggésekről, az allergia pszichés okairól egyaránt.

A tájékoztató előadások meghallgatásán túl a látogatók megnézhették a zárt üvegtartályokban nevelkedett növényeket és a pollenek fénymikroszkópos és elektronmikroszkópos fotóit, továbbá játszhattak parlagfű totót és szerencsekereket, hogy felmérjék, mennyire tájékozottak a témában.

Forrás: ÁNTSZ, Vidékfejlesztési Minisztérium

Réti Petra