Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

MikroDoktor: ízületi fájdalomcsillapító

Bizonyos típusú fájdalmak csillapítására hazánkban is egyre többen próbálják ki a TENS kezelést, ám a sokkal kisebb erősségű árammal dolgozó - és akár gyógyítani is képes - MENS kezelést (mikroáram terápiát) még igen kevesen ismerik. Pedig segítségével a fejfájást, hát- és derékfájást vagy ízületi és izomfájdalmakat is hatékonyan enyhíthetjük.

Fájdalomcsillapítás MENS készülékkel

Mi az a Mikro Doktor?

A MikroDoktor egy gyógyászati segédeszköz (mikroáramú fájdalomcsillapító készülék), amely mikroáram terápia (MENS) segítségével képes megszüntetni, vagy enyhíteni a fájdalmakat.

Bővebben a készülékről >>

A mikroáram terápiát (MENS) leggyakrabban ízületi, ín és szalagproblémákra, valamint ízületi gyulladás és mozgásbeszűkülés esetén alkalmazzák. Emellett azonban a görcsös izomzatból eredő problémákra, fájdalmakra is hatásos. Ilyenek a hát és deréktáji fájdalmak, a fejfájások sok formája, de a tenisz- és golfkönyök is. A kezelt felületen átvezetett kis áramerősségű, különböző mintázatokban átvezetett áram helyreállítja a sejtszintű anyagcserét, ezáltal harmadára képes csökkenteni a regenerációs időt.

A fenti fájdalmak esetén az ízületekhez, ínakhoz kapcsolódó izomcsoportokban izomgörcs áll fenn. Izomgörcsök esetén - egy rövidzárlatos készülékhez hasonlóan - elektromos görcsállapot van jelen az izmokban, melyet a mikroáram képes kioltani. Éppen ezért a Micro Doctor mikroáramú fájdalomcsillapító készüléket alkalmazva elég hamar, már néhány kezelés hatására is érzékelhető javulás.

Mikro Doktor - izomlázra, fülzúgásra és sebekre is

A mikroáram kezelés a fájdalomcsillapítás mellett - a tejsav-felhalmozódás csökkentése és a nyirokkeringés javítása révén - az izomláz csökkentésére vagy kivédésére is alkalmas.

A nyirokkeringés javítása a duzzanatok, ödémák kezelésében szintén segít, azok eredetétől függetlenül.

A MicroDoctor mikroáramú fájdalomcsillapító készülék másik kiemelt alkalmazási területe a fülcsengés, fülzúgás kezelése, továbbá a bőrproblémák, sebek, fekélyek, horzsolások regenerációjának gyorsítása.

Hogyan használjuk a mikroáramú fájdalomcsillapító MicroDoctor készüléket?

A MicroDoctor mikroáramú fájdalomcsillapító készülékbe két előre meghatározott programot tápláltak, ezen programokat egymástól függetlenül kell alkalmazni.

Miben más a MENS mint a TENS?

A TENS kezelés elektromos ideg- és izomstimuláció hatására kialakuló reflexes folyamtokon alapul és milliamperekkel dolgozik. A MENS ezzel szemben nagyon kicsi, a sejtekre jellemző áramerősségű árammal (mikroamper) végzett kezelés.

Mivel szervezetünkhöz biológiailag sokkal közelebb áll ez a kis erősségű árammintázat, a kezelés során az áram nem halad el a sejtek mellett, hanem áthalad rajtuk. Tehát a kezelés hatására sejtszinten áll helyre szervezetünk egyensúlya, melynek következtében a gyulladások, sebek, húzódások gyorsabban gyógyulnak, és csökkennek az ízületi- és izomfájdalmak is.

Bővebben a MENS kezelésről >>

Egy adott probléma kezelését általában az 1-es programmal kezdjük és egy pár napig ezzel is folytatjuk, majd ezt követően alkalmazzuk a 2-es programot.

Ha a probléma kevesebb, mint egy hónapja áll fenn, akkor 5 napig naponta 30 percig az 1-es programot futtatjuk, majd további 10-11 napig a 2-es programot.

Ha az adott probléma hosszabb ideje áll fenn, akkor kétszer 30 percig végezzük a kezelést naponta. Ez esetben csak 3 napig kell az 1-es programot alkalmazni és a negyedik napon át kell térni a 2-es programra.

Mindkét esetben pár nap pihenőt kell tartani a két hetes kezelési periódust követően, és csak ezt követően lehet újra kezdeni a kezelést, ha a probléma még fennáll.

 

A gélpárnák helyzete a következő ábrán látható:

  

Fülcsengés és fülzúgás kezelése

Fülcsengés, fülzúgás (tinnitus) esetén egy-egy gélpárnát kell a fülek mögött található koponyacsonti részre (csecsnyúlvány) helyezni. Ez esetben az 1-es programot alkalmazzuk naponta 4x10 percig a probléma oldódásáig.

Egészségmegőrzés és testedzést követő kezelés 

Ez a kezelés általános fáradtság esetén alkalmazható, illetve ha nagyon kimerültnek érezzük magunkat. A kezelés hatékonyságának érdekében tartsa testét jól hidratált állapotban, fogyasszon minimum napi 2-3 liter tiszta vizet. A tappanacsokat az ábra jobb alsó részén látható módon kell felhelyezni a kéz és lábhátakra és az 1-es programot kell naponta kétszer 30 percig alkalmazni. E célból maximum 3 egymást követő napon szabad használni a MicroDoctort.

Fekélyek és nyílt sebek kezelése

A MicroDoctor eszköz a bőr gyógyulási folyamatainak serkentésére is alkalmas. Az elektromos gélpárnákat csak a seben kívül eső ép bőrterületre szabad helyezni, ezért ne helyezze a gélpárnákat közvetlenül egy nyílt sebfelületre vagy fekélyre! Nincs is értelme, hiszen az áram akkor is átfut a felületen, ha az a párnák között helyezkedik el.

Kezelés menete:

1-3. napig 1-es program kétszer 30 perc naponta
4-10. napig 2-es program 30 perc naponta egyszer
11-15. napig 1-es program kétszer 30 perc naponta

Ezt a kezelési menetet egy hónapos időszakon belül csak egyszer alkalmazza!

Dr. Gulyás Tamás