Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Orrvérzés

Egyéb elnevezései: Epistaxis

Az orrvérzés általában nem okoz komoly problémát, és egyszerűen és gyorsan otthoni eszközökkel is ellátható. Az esetek többségében 75-80%-ban az orr elülső részén (anterior epistaxis), az egyik orrlyukat érintően jelentkezik. A vérzés származhat az orr hátsó részéből, a koponyalapról vagy éppen az orrmelléküregekből.

Ha a vérzés nagyfokú, feltöltődhet az orrlyuk egészen a két orrlyukat összekötő járatig, és ilyenkor megjelenhet a vér a másik orrlyukban is. A vér lefolyhat a garaton át a gyomorba is, amelynek következménye lehet hányinger, hányás is. Igen erős, nagy vérveszteséget jelentő orrvérzés szerencsére ritkán fordul elő. Ha a vér a bélrendszeren átjutott, fekete székletet eredményezhet.

Orrvérzés tünetei:

Mik okozhatják az orrvérzést?

Az orrnyílások felső része hajszálerekben gazdag, melyek igen közel vannak a nyálkahártya felszínéhez, így könnyen sérülnek. Orrvérzés akkor fordul elő, ha egyszer vagy többször ezen hajszálerek károsodnak vagy elpattannak. Az orrban csupán hajszálerek futnak, de azokban is roppant sok a vér. Az orrvérzésnek számos oka lehet. A vérzést kiválthatja környezeti változás, orrsérülés, betegségek, gyógyszerek. Sokszor a vérnyomás kiugrása okozza a hajszálerek megpattanását.

Sérülések:

Környezeti hatások:

Betegségek:

Gyógyszerek:

Az étrend-kiegészítők hatása:

Az orrvérzés megelőzésében segíthet a C-, és a K-vitamin. A C-vitamin szükséges a kollagén képződéshez. Ez az anyag létfontosságú a testben lévő szövetek, így a felső légúti szövetek, az orrnyálkahártya és a benne futó erek épségének megőrzéséhez. Gyógynövények közül segítséget nyújthat a cickafark, a fehér fagyöngy, a mezei zsurló és a pásztortáska.

Tanácsok: Mit tehet még orrvérzés esetén?