Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Magas sarkúak hátránya

A tűsarkú bizony látványnak nem utolsó, ugyanakkor hosszú távon nem túl kényelmes, ráadásul nem tesz jót a lábaknak.

Európában a felnőtt lakosság fele szenved olyan betegségben, melyet a rossz cipőviselet okoz. A nőknél négyszer gyakoribbak a lábbetegségek, amihez nagymértékben hozzájárul a divatos magas sarkú.

A lábfejet 26 fő csont, 33 ízület, 107 ízületi szalag, és 19 izom valamint ín alkotja.
A kényelmes cipő létfontosságú mindennapjainkban. Átlagosan naponta 8-10 ezer lépést teszünk meg, s nem mindegy, hogy mivel. Minden egyes lépésnél a testsúly 1-1,5-szerese nehezedik a talpunkra, míg futásnál ez a testsúly 3-4-szerese.

Járás közben jelentős mechanikai terhelés jelentkezik a lábunkon minden egyes alkalommal, amikor sarkunk a talajra ér. A boka és a sarok viszik el a teher nagy részét, ezért lehetséges, hogy a magas sarkú cipők hosszú távon fájdalom kialakulásához vezethetnek.

Magas sarkú cipők egészségügyi hatásai

A legújabb kutatások kimutatták, hogy a magas sarkú cipők és szandálok a későbbiekben a sarok és a boka fájdalmát okozhatják. Ugyanakkor egyéb betegség kialakulásáért is felelősek lehetnek.

A magas sarkú cipő instabil, benne a láb enyhén befelé fordul, ami növeli a bokaficam kockázatát. Megemeli a sarkat, ezzel a test gravitációs központja eltolódik. A magas sarkú cipő viselése feleslegesen terheli a bokát, térdet, medencét és az egész gerincoszlopot. Ezért is van, hogy viselése közben a nyaki izmok megmerevednek, nyomják az ott lévő idegszálakat, s mindez krónikus fejfájást eredményez.

Folyamatos viselésekor sérülhet az Achilles-ín. Ugyanis az a sarok megemelésének hatására megrövidül, s később a kinyújtása, a lapos sarkú cipőre való ismételt áttérés fájdalmas lehet.

Az amerikai Mayo Klinika közleménye tudományosan bizonyítja, hogy a magas sarkú cipő viselése közben a térd terhelése jelentősen növekszik. Ezzel elősegítve a térd kopását, azaz az arthrosis kialakulását, felgyorsulását. A szakemberek szerint az extrémebb esetekben tapasztalható csípőficam kialakulása és a krónikus gerincproblémák is.

A sarok a lábfejhez viszonyított állandó magas pozíciója hosszú távon a vádli izomzatának rövidülését is kiválthatja, amely további, a térdet is érintő problémákhoz vezethet.

Milyen az ideális sarokméret?

A láb számára az ideális sarok magasság mérete 3-4 cm. Az ennél magasabb lábbelit csak különleges alkalmakra vegyen fel.

Mire figyeljen cipő vásárlásakor?

Érdemes olyan lábbálit vásárolnia, melyben van haránt-és bokaemelő betét. A sarkunkat fogja megfelelően, de ne legyen túl kemény. A felsőrész anyaga legyen puha, bőrbarát, szellős.

A talp minőségére is ügyelni kell. A kemény, rugalmatlan talp nagyobb erőfeszítésre kényszeríti a lábfej és a térd izmait, szalagjait, ami ízületi gyulladáshoz vezethet.