Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Mérgező tisztaság helyett természetes praktikák

Tiszta konyha, csillogó edények, makulátlan fürdőszoba, baktériummentes mellékhelyiség, fényesen csillogó bútorok, műillatú mosott ruhák… de milyen áron?

Reklámok százai hirdetik a jobbnál jobbnak kikiáltott különféle tisztító-, fertőtlenítő-, mosogató-, és mosószereket, a lehetséges „mellékhatásokról” azonban hallgatnak. Nem árt, ha ezekkel is tisztában vagyunk, mielőtt belevágunk a karácsonyi nagytakarításba!

Bár a kemikáliák otthonunkat ragyogóvá teszik, közben szennyezik a környezetet, és egészségünket is károsítják a bőrön át felszívódva, vagy belélegezve. Akár mérgezést vagy allergiás reakciót is kiválthatnak.

Mi van benne?

Kell-e kórházi sterilitás otthonunkban?

A steril tisztaság idealizált képét csak a média hiteti el velünk, vesszük is az agyonreklámozott termékeket, és mérgezzük vele a világot és magunkat is. A túlzott sterilitás azonban nem egészséges.

Egyrészt a folyamatos, erőteljes fertőtlenítés hatására a kórokozók egyre ellenállóbbá válhatnak, másrészt a túlságosan steril környezet hatására immunrendszerünk gyakorlatilag „elfelejti” a feladatát, egyenes utat engedve a különféle allergiás megbetegedéseknek.

Hiszen ha a kisgyermek ilyen környezetben nő fel, a még fejlődő immunrendszere nem találkozik a hétköznapi anyagokkal, szervezete nem edződik hozzá a különféle fertőzésekhez, ezáltal felnőttkorban jóval nagyobb eséllyel alakulhat ki allergia vagy asztma.

Persze nem kell, hogy piszkos legyen a lakás, de célszerű megtalálni az arany középutat, hisz nemcsak durva vegyszerekkel tarthatjuk tisztán otthonunkat. A nagyanyáink által is használt hagyományos, természetes tisztítószerekkel felvehetjük a harcot a kosz ellen, kímélve egészségünket és környezetünket.

Tisztaság mellékhatások nélkül – házi praktikák

Használjunk ecetet, szódabikarbónát, citromlevet, citromsavat, mosószódát!

Környezetkímélő tisztítószer

Ha tisztító- vagy mosószert veszünk, alaposan nézzük meg, hogy mit is választunk! Környezetünk és egészségünk védelme érdekében keressük a természetes hatóanyagú öko termékeket! Ügyeljünk arra, hogy mindenféle tisztító- és mosószerből csak a legkisebb elegendő mennyiséget használjuk!

 

V.M

Kapcsolódó cikkek


» A tisztaságmánia ára