Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Fülfájás

A fájdalmas tünetet akár középfülgyulladás, akár a külső hallójárat gyulladása vagy füldugulás okozza. Leggyakrabban a gyerekeknél jelentkezik, de felnőtteknek is sok problémát okozhat. Gyakran magától elmúlik, de a táplálékkiegészítők jelentősen meggyorsíthatják a gyógyulás folyamatát.

Tünetek 

A betegség leírása

A fülfájás a külső hallójáratot vagy a dobüreget érintő fertőzés, gyulla­dás vagy duzzanat következménye. Normális körülmények között a kö­zépfület a garattal összekötő járat - az Eustach-kürt - a garat és a dob­üreg közötti nyomáskülönbséget egyenlíti ki. Ha elzáródik, a dobüregben felhalmozódó folyadék (esetleg genny) fájdalmat vált ki.

Mi okozza?

A középfülgyulladást rendszerint baktérium- vagy vírusfertőzés okozza, amely legtöbbször a felső légúti megbetegedések következtében alakul ki. A hirtelen légnyomásváltozás (például a repülőgép fel- és leszállása­kor) szintén fájdalmat okozhat. A hallójárat eredetű fájdalmat a fülzsír túltermelődése miatti elzáródás vagy irritáló vegyi anyagok, például haj­festék vagy klóros víz válthatja ki.

A táplálékkiegészítők hatása

Az enyhe és közepesen erős fülfájás rövid távú kezelésére antibio­tikumokkal. fájdalomcsillapítókkal, orrcseppekkel és egyéb gyógyszerek- kel együtt használhatók. A súlyos, lappangó vagy gyakran kiújuló fülfájás azonban mindenképpen or­vosi kivizsgálást igényel. Gyermekek esetében min­dig azonnal forduljon orvoshoz.

A kezelést kezdje természetes fülcseppekkel, amelyek fokhagymaolajból vagy a molyhos ökörfarkkóró-virág olajából készülnek. A ket­tő keveréke is használható.

A két fülcsepp pusz­títja a kórokozó mikrobákat és gyulladáscsök­kentő hatású, így enyhíti a fájdalmat és a visz­ketést. A kasvirágkivonat enyhítheti a megfázás és influenza okozta fertőzéssel járó fülfájást.

Nagyon erős, ha részleges hallásromlással jár együtt, vagy ha a fülből gennyes váladék folyik: ezek a tünetek súlyos középfülgyulladásra és a dobhártya kilyukadására utalnak. Ha a probléma hallójárat eredetű, a fül­cimpát gyengén dörzsölje be levendulaolajjal.

A helyileg alkalmazott gyógynövényolajokon kívül eukaliptusz-iIIóolajjal inhalálást is végezhet, ami segít az elzáródott Eustach-kürt megnyitásában, csökkenti a közép­fülben fellépő nyomást, és segíti a folyadékok távozását a dobüregből. A fájdalom enyhüléséig naponta többször is alkalmazhatja.

A fülfájás gyógyítására belsőleg alkalmazott kiegészítőket is szedhet. Az immunrendszert erősítő C-vitamin segíti a szervezet fertőzés elleni harcát és megakadályozhatja a betegség kiújulását.

A C-vitamint növé­nyi eredetű gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal, flavonoidokkal együtt ajánlott szedni, mivel ezek lényegesen növelik hatékonyságát. Az im­munrendszert erősíti a kasvirágkészítmény is, ami különösen akkor ha­tásos, ha a fülfájás felső légúti fertőzés következtében jelentkezik.

Mit tehet még?

Forduljon orvoshoz!

Újabb kutatások

A passzív dohányzás és a fülfertőzések lehetséges kapcsolatával foglalkozó legújabb tanulmány azt állítja, hogy a dohányfüst hatást gyakorolhat a fülre.

Azok a gyerekek, akik legalább két dohányossal élnek egy fedél alatt.80%-kal nagyobb valószínűséggel kapnak középfülgyulladást, mint azok, akik teljesen füstmentes környezetben laknak.

Bár több vizsgálat nem talált ilyen összefüggést, biztosan nem árt a dohányzás mellőzése, ha fülfájásra hajlamos.

 

Egy nemrég lefolytatott finn vizsgálat szerint a rendszeresen xiIitet (többféle rágógumiban található természetes cukor, néha nyírfacukornak is hívják) tartalmazó rágógumit rágó gyerekek fele kevésbé gyakran kap fülfertőzést, mint akik másféle rágógumit kedvelnek.

A kutatók elképzelése szerint a xilit megakadályozhatja, hogy a szájüreg hátsó részéből a fülfertőzésért felelős mikroorganizmusok a dobüregbe jussanak.

Tények és tippek

A gyógynövényből készült fülcseppek hatására a fájdalom gyorsan - gyakran az alkalmazástól számított 10 percen belül - megszűnik. Mielőtt a fülébe cseppentene, melegítse fel az üveget, hogy a cseppek alkalmazása kellemesebb legyen.