Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Szoptatás és elválasztás

Csecsemőnk számára a legfontosabb táplálék az anyatej. Tartalmaz minden olyan fontos tápanyagot, vitamint, ásványi anyagot, ami a baba számára szükséges.

Az anyatej összetétele mindig a csecsemő igényeinek, tápláltsági állapotának megfelelő. Minden anya képes arra, hogy szoptasson, ilyenkor naponta kb. 850 ml tej termelődik, ezért körülbelül ennyivel több folyadék, és kb. 300 kcal-val több energiabevitel szükséges. Nem elhanyagolandó szempont a szoptatás pszichológiai hatása, mind a baba, mind az anya számára. Az anyatej a csecsemő 4-6 hónapos koráig ideális táplálék. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a baba igényei szerint történjen a szoptatás, természetesen ügyelve arra, hogy ne váljon játékká ez a meghitt pillanat.

Az elválasztást akkor kell elkezdeni, ha nem megfelelő a csecsemő súlygyarapodása, illetve nem elégíti ki a szoptatás. Mindig valamilyen friss gyümölcs présnedvével kezdődjön az elválasztás -(mandarin, narancs, őszibarack, alma), s mindig csak egyfélét próbáljunk ki. Aprómagvas gyümölcsöt (eper, málna, szőlő) ne használjunk, mert erős allergizáló hatása van.

A legajánlatosabb a délelőtti szoptatáskor kezdeni az elválasztást, először néhány kanálkával adjunk csak az „új „ dologból és az étkezés szoptatással fejeződjön be. Soha ne adjunk gyermekünknek cumisüvegből inni és enni, mert kényelemből a szopást abba fogja hagyni. Az emlővel ugyanis erőlködni kell, míg a cumisüvegből „ömlik” az ennivaló. Mindig vagy pohárból itassuk, vagy kanállal etessük. Ha nem tapasztalunk hasmenést, hányást, allergiás tüneteket (bőr kipirosodás, szemhéj duzzanat, piros foltok a bőrén), illetve szívesen fogadja a kínált gyümölcslevet, bővíthetjük étrendjét zöldség/gyümölcspéppel, főzelékkel. Természetesen ezt is néhány kanálkával kezdjük, lassan térjünk át teljes mennyiségre, ez kb. 150g a baba korának megfelelően. Gyakorlatilag 2 hét alatt, fokozatosan a délelőtti szoptatást helyettesíthetjük zöldség- vagy gyümölcspéppel, főzelékkel (nem kell bele babapiskótát, kekszet tenni).

A csecsemő első főzeléke burgonya- vagy sárgarépapüré legyen, (ne használjunk primőr árut - több benne a vegyszer mint a tápanyag), amit vízben megfőzünk, saját levében összetörünk, s néhány „csepp” anyatejen kívül semmivel sem ízesítünk. Utána szomjoltásra anyatejet javasolnék. Fontos, hogy egy héten belül egyszerre csak egy új ételt/ételféleséget kínáljunk a babának, hogy az esetleges kellemetlen tüneteket tudjuk ételhez kötni.

Ha nem tapasztalunk semmilyen reakciót a főzelék, zöldség/gyümölcs után, elkezdhetjük bővíteni fehérjével a kiváltott szoptatást. Ilyenkor fiatal állatok sovány húsát használjuk, mindig csak 1 kávéskanálnyival növelni a bevitt mennyiséget. Kb. 150g legyen a főzelék+húspüré mennyisége. Természetesen a főzelék alapanyagból legyen több.

A baba 8 hónapos korától kezdve az ételébe 1 kávéskanálnyi olajat tegyünk, hogy a zsírbevitelét igényeinek megfelelően növeljük. A legjobb a hidegen sajtolt csíraolajak használata, például búzacsíra vagy lenmagolaj. (Az anyatejben már nincs megfelelő mennyiségű zsírtartalom, a főzeléket pedig zsiradék nélkül készítjük).

A baba 6-9 hónapos kora között az energiaszükségletének a fele, 9-12 hónapos kora között pedig már a kétharmada az újonnan beépített táplálékból származik. Fontos, hogy a szoptatás még egy éven túl is megmaradjon, ha mód van rá, mert tartalmazza mindazon védőanyagokat, melyekre szüksége van, noha nem fedezi az energiaszükségletet.

Akkor jó az elválasztásunk, ha körülbelül 2-3 hét alatt váltunk ki egy-egy szoptatást. Így könnyen kiszámolható, hogy egy éves kora körül már gyakorlatilag vegyes táplálással fedezzük tápanyagigényét.

A szoptatások számát igény szerint csökkentsük, általában ilyenkor már csak egyszer - este, elalvás előtt - szopnak a babák. Ilyenkor már csak védőanyagok, emésztést segítő enzimek és „víz” van az anyatejben.

Nagyon fontos:

Gyalus Anna 

dietetikus