Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

A pihentető alvás titka

A nem megfelelő alvási szokások - például az előnytelen alvási pozíció, rossz matrac, helytelen életritmus - számos egészségügyi problémához vezethetnek. Cikkünkben ezért összefoglaltuk a pihentető alváshoz szükséges tudnivalókat.

Megfelelő testhelyzet

Az alvási pozíció kiválasztása során a legfontosabb, hogy kényelmes legyen az adott testhelyzet. Szem előtt kell tartanunk azonban, hogy az éjszakai pihenés csigolyáink regenerálódásának időszaka, tehát olyan pózt kell választanunk, amely tehermentesíti a gerincet.

A teljesen kinyújtott állapotot mindenképpen kerüljük el, hiszen ekkor a legnagyobb a terhelés. Szakértők szerint a hanyatt fekvés az egyik legelőnyösebb pozíció.

Ezen kívül az embriótesthelyzet is kedvező, hiszen a gerinc ekkor megtartja természetes görbületeit. A hason fekvés azonban előnytelen, ugyanis terheli a nyaki gerincet, valamint a derekat.

A szakértők ajánlása szerint – ha mindenképpen a hason fekvés választjuk – a probléma a fej, valamint a has alá helyezett kispárnával kiküszöbölhető.

Hogyan válasszunk matracot?

Elsődleges szempont, hogy olyan ágyat válasszunk, amelynek mérete számunkra megfelelő, tehát kinyújtózkodva is kényelmesen elférjünk rajta. Semmiképpen se aludjuk régi, kihúzható heverőkön, ugyanis ezek fekvőfelülete gyakran nem egyenletes, besüpped és gödrösödik. Bár a jó minőségű matracok meglehetősen drágák, érdemes egy megfelelő konstrukciójú darabba invesztálni, hiszen éveken keresztül minőségromlás nélkül szolgálhatja használóját.

Lényeges, hogy az ágy ne legyen túlságosan kemény, vagy túlságosan puha, mivel mindkét esetben nagy megterhelés éri a vállat, ami tartós vállfájdalmat válthat ki. A jó matrac alvás közben idomul a testhez, megtartva a gerinc természetes vonalát.

Fontos szempont lehet még, hogy biztosított legyen a fekhely megfelelő szellőzése, illetve a matrac az évszaknak megfelelően „forgatható” legyen.

Az antiallergén, természetes alapanyagokból (pl. kókuszrost) készülő darabok is divatosak manapság, ám mielőtt súlyos összegeket fizetnénk egy hangzatos névért, próbáljuk ki a terméket, és érdeklődjünk a megfelelő fórumokon egy-egy márka minőségéről.

Azt is tudnunk kell, hogy a matracoknál a „bio” jelzés nem jelent garanciát, hiszen egyedül az öko élelmiszerek és a natúrkozmetikumok esetén létezik megfelelő előírásrendszer, amely alapján ellenőrizhetőek: az egyéb termékek nem állnak jogszabályi védelem alatt!

A pihentető alvás receptje

A napközbeni stressznek, a káros szenvedélyeknek, valamint a nem megfelelő életritmusnak köszönhetően sokan képtelenek teljesen kipihenni magukat. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a szabályokat, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy valóban pihentető alvásban lehessen részünk.

Amennyiben rendszeresen alvászavarokkal küzd, és az említett szabályok betartása sem oldja meg a problémát, mindenképpen forduljon szakorvoshoz!

Őri Katalin