Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Tavaszi fáradtság

Itt a tavasz, és végre felkelhetünk téli álmunkból. Sokunknak azonban ez nem egy olyan ébredés, mikor kipattan a szemünk és kipattanunk az ágyból. Inkább egy nyűglődő, lustálkodós fajta, amikor azt mondjuk: „hadd aludjak még egy kicsit!”.

Ennek nem csak az az oka, hogy ellustultunk a tél folyamán. Sokat jelent a testi és lelki állapotunk is. A hideg napokon ugyanis inkább behúzódunk.

Szervezetünk nem kap elég fényt, nem mozgunk eleget. Táplálékainkkal még kevesebb értékes növényi eredetű mikroelemeket viszünk be, mint általában. Ráadásul étkezésünk a jobban feldolgozott élelmiszerekből áll, amiben kevesebb az életenergia is.

Ki a szabadba!

Nagyon fontos, hogy töltsünk sok időt a szabad ég alatt! Sétáljunk sokat! Ha munkába vagy iskolába indulunk, pár megállót gyalog tegyünk meg.

Ahogy az idő engedi, öltözködjünk tavasziasabban!  Ez mindkét nem számára örömöt és életkedvet ad, ami tovább növeli javaslatunk jelentőségét.

Napfény nélkül a földön nincs élet. Élvezzük a  D-vitamin áldásos hatását! Ez a vitamin, ami inkább egy hormonnak is nevezhető, bőrünkben a napfény hatására aktiválódik.

A D-vitamin hiánya egyértelmű kapcsolatban áll a depresszióval. A D-vitamin rendszeres szedése sok esetben jelentősen csökkenti a tüneteket, de napfény nélkül azonban hiába adagolunk belőle bármennyit, nem lesz olyan hatékony.

Mozogjunk sokat!

A szabadban egyre több mozgásra is lehetőségünk van. A hidegben testünk raktározó üzemmódra állt át, anyagcserénk lelassult, zsírszöveteink növekedtek, ezt biztosan konstatálhatjuk, ha alaposan tükörbe nézünk!

A zsírszövetnek több funkciója is van.Többek között véd a hidegtől, energiaraktárként szolgál, és nem utolsó sorban megköti a káros méreganyagokat. Sajnos a zsírszövet olyan anyagokat termel, aminek hatására sejtjeink tápanyagfelvétele is nehezebbé válik, bár a folyamat célja nem ez, általa mégis csökken az energiánk.

A mozgással növelhetjük anyagcsere működéseinket, mely által szervezetünk könnyebben lebontja a zsírraktárakat is. E mellett javul szöveteink keringése, így több tápanyag és oxigén jut el hozzájuk, illetve lehetővé válik a mérgek könnyebb eltávolítása.

 

Együnk sok friss zöldséget, gyümölcsöt!

A tél folyamán a szervezetünk vitaminraktárai megcsappantak, tehát jó feltölteni azokat. A friss növények ezek forrásai, és ha tudjuk is, hogy egyre kevesebb mikroelemet tartalmaznak, akkor is hasznosak számunkra.

Sok olyan növényi összetevő van ugyanis, amit a tudomány még le sem írt.  Érdemes persze pótolni a vitaminokat is, akár tabletták, kapszulák formájában, mert sokszor a zöldség és gyümölcs nem elég.

A primőr áruval fontos azonban vigyázni, mivel ezekben még nagyobb mennyiségben lehetnek jelen a termelés során alkalmazott növényvédő-szer maradványok. Legjobb a biotermesztésű növény, de nem mindenki jut ehhez hozzá.

Bármilyen zöldséget, vagy gyümölcsöt alaposan tisztítsunk meg! Egyes források hidrogén-peroxidos ázatást javasolnak, és már itthon is kaphatók ilyen alapú „zöldség-gyümölcs tisztító” folyadékok. A lényeg azonban, hogy a héjat alaposan, kefével dörgöljük át, mert így is igen sok maradvány eltávolítható.

Fontos a keresztesvirágúak (brokkoli, karfiol, kelkáposzta, kelbimbó) rendszeres fogyasztása, mivel ezek hatnak legjobban májműködésünkre, segítve ezzel a mérgek eltávolítását.

Méregtelenítsünk!

A húsvét előtti időszak nem véletlenül a böjt időszaka. Minden kultúrában megtalálható ez valamilyen módon a telet követő időszakban.

Ez nem arról szól azonban, hogy ne együnk, hanem hogy olyan ételeket együnk, amik nem megterhelik, hanem inkább támogatják szervezetünket.

Fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása is. Veséink csak akkor képesek ellátni feladatunkat, ha van közeg, ami kivigye a kiválasztott káros anyagokat. Máskülönben visszaszívódnak, és hiábavaló volt a befektetett energia.

Minden méregtelenítés eleme a bő folyadékforgalom. A mai világban azonban egy folyamatos méregtelenítésre van szükség, így a napi 3-4 liter folyadék, főleg tiszta víz fogyasztása elengedhetetlen eleme kell legyen táplálkozásunknak.

Ügyeljünk azonban arra, hogy a vizet inkább csak a az étkezések közötti időszakban igyuk. Emésztőenzimeinket nem szabad felhígítani, mert akkor nem tudják úgy ellátni feladatukat és romlik az emésztés hatékonysága.

Ez egyrészt a táplálék rossz hasznosulásához, másrészt a bél baktérium flórájának megzavarásához vezethet.

Fentieket betartva jobb esélyekkel indulunk neki az évnek, mely most, tavasz közeledtével kezd igazán élhetővé és élvezhetővé válni.

Dr. Gulyás Tamás