Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Húgyúti fertőzés

Leírás

A húgyúti fertőzés során a húgyutak (a vesemedencétől a húgycsőig) bármely szakaszán kórokozó mikroorganizmusok szaporodnak el.

A vizelet elvileg csíramentes, de fertőzésről csak akkor beszélünk, ha a baktériumok vagy gombák száma meghaladja a milliliterenként 100.000-et.

Tehát nem a kórokozók jelenléte, hanem a túlzott elszaporodásuk jelenti a problémát, hiszen a tünetek is ekkor jelennek meg, bár lehetnek tünetmentesek is. Ilyenkor csak góckutatásnál, vagy mellékleletként kerülnek felismerésre.

 

Tünetek:

 

Legjellemzőbb tünet a gyakori vizelési inger, ami nem feltétlenül jelenti sok vizelete ürítését. E mellett égő érzés jelentkezhet vizelés közben, ami kifejezetten fájdalmas is lehet. Egyes esetekben alhasi görcsök is jelentkeznek, mely reflexes folyamat és nem mindig áll párhuzamban a fertőzés súlyosságával. A vizelet színe sötét, zavaros lehet, illetve a genny miatt bűzössé is válhat.

 

A betegség sokszor tünetmentes, ezért megmagyarázhatatlan lázas állapotok esetén feltétlenül gondolni kell rá. Gyermekekben és felnőttekben is ha nem fedezik fel időben, egy krónikus húgyúti gyulladás akár zsugorveséhez is vezethet.

 

 

Mik okozhatják a húgyúti fertőzéseket?

 

A húgyutakba vagy alulról kerülnek be a kórokozó mikroorganizmusok, vagy a vérárammal a vesén keresztül. Az előbbi sokkal gyakoribb jelenség , mely során a gáttájékról és a hüvely környékéről kerülhetnek a húgycsőbe a kórokozók.

Nőkön az anatómiai viszonyok miatt sokkal gyakrabban alakul ki a betegség. Ezek a kórokozók általában a bélflóra tagjai, de a bőr és a hüvely bakteriális vagy akár gombás fertőzései is veszélyt jelenhetnek. A húgycsőből a hólyagba – férfiaknál a prosztatába- és a vesemedencébe is bekerülhetnek az említett gombák és baktériumok.

 

Ha a környezet kedvez a kórokozóknak, akkor a fenti folyamatra nagyobb az esély. Épp ezért cukorbetegség (a vizelet cukortartalma jó táptalaj) és vizeletpangás esetén sokkal gyakoribb ez a betegség. Ezen túl a vizelet kémhatása is befolyásolja a kórokozók elszaporodását, de az ideális környezet kórokozónként változhat.

 

Míg a nőknél idősebb korban a méh előreesés, férfiaknál a prosztata megnagyobbodás a hajlamosító tényező. E mellett az aktív szexuális élet, illetve a partnerek gyakori váltása szintén kedvez a betegség kialakulásának.

 

 

 

 

 

 

 

A étrend-kiegészítők hatása

 

Legelterjedtebben javasolt gyógynövények a nagybogyós áfonya és a medveszőlő levél tea. Míg előbbi gátolja a mikroorganizmusok megtapadását a hólyag nyálkahártyáján, az utóbbi hatása nem teljesen ismert.

Ettől függetlenül, ebben a kórképben igen hatékonynak bizonyulnak. A fenti készítményeknek vizelet savanyító hatása is, van, de ez csak bizonyos baktériumok esetén fontos tulajdonság, így nem ez játssza egyetlen készítmény esetén sem a fő szerepet. Vízhajtó hatásuk azonban rögtön tapasztalható. Vízhajtóként még a zsúrló és a csalántea is használható.

 

E mellett az immunrendszer erősítésére az Echinacea ajánlott.

 

Nem ajánljuk a kamilla teát –bár jó immunerősítő-, mivel kiszárítja a nyálkahártyákat.

 

Vitaminok közül a C-vitamin javasolható, mely az immunrendszer erősítése mellett, mivel a kötőszövet épségének fenntartásához nélkülözhetetlen, nem engedi, hogy a gyulladás, a nyálkahártyákon átterjedjen.

 

Tapasztalataink szerint a Highland Clearly Cranberry nevű készítménye igen hatásos a vizeletfertőzés leküzdésére. Ebben nem a nagybogyós áfonya, hanem vörösáfonya található, ami hatékonysága miatt ma már gyógyszerek alkotórésze is.

Ha mégis antibiotikus kezelésre kerül sor, ne felejtsük bélrendszerünket támogatni, melyre legalkalmasabb a Fit Line All in 1000 joghurt, de a Highland Bioflora is használható alternatíva.

Tanácsok: Mit tehet még húgyúti fertőzés esetén

 

Antibiotikus kezelésre csak makacsabb esetekben lehet szükség. Első körben mindenképpen a természetes gyógymódok javasoltak. Ennek részei: vizelet mennyiségének növelése, a vizelet valamely módon történő fertőtlenítése és az immunrendszer erősítése.

Ha a gyulladás két-három nap alatt nem reagál a természetes megoldásokra, mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert a folyamat vesére terjedése komoly következményekhez vezethet.

 

Az előbbiek ismeretében, javasolt a bőséges mennyiségű folyadékfogyasztás, mely a vizelet mennyiségét is megnöveli. Így a teljes vizeletelvezető rendszer átmosásra kerül, és csökkent a pangás lehetősége is.

 

Fontos a megfelelő higiénés szabályok betartása, mely csökkenti a fertőzés kockázatát. A partnerek gyakori váltása sokkal súlyosabb problémákat is okozhat, így nem itt kell említeni, de az óvszer használata, ebben az esetben is védelmet nyújthat.

 

 

 

Ajánlott készítmények:

 

 Dr. Gulyás Tamás