Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Q10 a ráncok ellen

Régebben főleg táplálék-kiegészítőként használták, ma azonban már kozmetikai krémekben kedvelt összetevője.

Mi is a Q10 koenzim?

A Q10 koenzim kinonvegyület, amelyet a szervezet állít elő. Egy olyan enzim, ami alapvető a sejt energiatermelésének folyamatában, egyfajta létfontosságú katalizátor, egyes biokémiai folyamatokat felgyorsít vagy valamilyen más irányba terel. Főleg a sejt energiatermelő gyárában, az ún. "mitokondriumban" található, itt történik ugyanis a tápanyagok energiává való átalakítása.

Energiára van szükség (amit a Q10 szállít) a sejt légzéséhez, táplálkozásához, szaporodásához ill. anyagcseréjéhez. A Q10 csökkenése esetén energiahiány lép fel, ami a sejt működésének megzavarodását esetleg leállását okozhatja.

A Q10-et szervezetünk 25-30 éves koráig maga állítja elő, de e kor után szintje hanyatlani kezd. A normálisnak mondható szint 25%-os csökkenése szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, magas vérnyomáshoz és számos más betegséghez vezethet. Legnagyobb hatását klinikai tesztek alapján a szabadgyökök lekötésében fejti ki, ezáltal megakadályozza a rákos sejtek elszaporodását. Megfigyelések alapján segít a falósejtek aktívabb hatékonyságának kialakulásában, gátolva ezáltal a daganat terjedését, ill. áttétek képződését. Főleg állatkísérletekben és vér és nyirokszervi betegségekben figyelték meg ezt a hatást. Másrészt krónikus, és egyben súlyos fertőzésekben (pl. AIDS) megfigyelték a Q10 hatására javuló klinikai állapotot, ill. társ-szövődmények kialakulásának csökkenését. Legnagyobb hiányát szívbetegségben mutatták ki.

Q10 a ráncok ellen - kutatások és eredmények

Japánban elsősorban szívbetegségek és magas vérnyomás betegség kezelésében folyamodnak a Q10 koenzimhez, de felhasználják az immunrendszer erősítésére is. Kutatások feltárták, hogy a Q10 koenzinmek jótékony hatása van a különféle allergiák, az asztma és légúti megbetegedések esetén is. Ugyancsak alkalmazzák az agyműködés rendellenességeinek kezelésében, ha ezek az anomáliák skizofréniával és Alzheimer-kórral függnek össze.

Jó eredményeket értek el az öregedés folyamatának lassításában is, továbbá elhízás, candídiasis (a Candida albicans élesztőgombafaj által okozott fertőzés), sclerosis multiplex (az idegrendszer legkülönbözőbb helyein körülírt gócokban jelentkező, a velőshüvely elvesztésével járó kórfolyamat), foggyökérbetegségek, fogínysorvadás és cukorbetegség kezelésében. Döntő szerepet játszik a Q10 az immunrendszer hatékony működésében és az öregedési folyamatok gátlásában. Mellékhatása nem ismert. A Q10 semmilyen módon nem gátolja a szervezetet abban, hogy továbbra is előállítsa a saját maga által kitermelni képes mennyiséget. Nem kell tehát félni attól, hogy a Q10 szedése leszoktatja a szervezetet arról, hogy a szedés megkezdése után továbbra is Q10-et termeljen.

Q10 a ránctalanításban

Nők és férfiak milliói küzd, az aprócska kis ráncokkal mely az idő előrehaladtával csak mélyül és sokszorozódik. Már-már szinte betegesen küzdünk az öregedés ellen, melyekre megpróbálunk minden eszközt bevetni. Erre a természetes alapanyagok közül a legjobban a Q10 koenzim felel meg. Pajzsként véd a környezeti ártalmakkal szemben, növeli a bőr önvédelmi mechanizmusát.

Javítja a csalánkiütéses, rozáceás, aknés panaszokat. Elősegíti a bőr természetes regenerációját a mélyebb rétegekig, ezáltal némileg csökkenti a ráncokat. 

Természetes ránctalanítás

A dermatológiai vizsgálatokat kizárólag önkéntes alanyokon végzik, és a felhasznált természetes alapanyagok kiváló minősége garantálja minden egyes termék hatékonyságát és optimális bőrbarát jellegét. A gyógynövény-kivonatok szigorúan ellenőrzött biotermesztésből származnak, maguk a termékek nagy hatásfokú vitaminokkal készülnek, és nem tartalmaznak mesterséges tartósító-, szín- és illatanyagokat.

Vitaminsziget