Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Ünnepi ütemterv: hétről hétre

 

 

 

Ajtónkban toporog a Mikulás, ha most pattanna fel székéből, hogy virgács után rohangáljon, már akkor is későn lenne.

Ha már rég összeállt – persze nem csak fejben – a díszes kis csomag,  gratulálunk: Ön jól vette az első akadályt. De mi a helyzet a többi karácsonyi tennivalóval?

Az adventi koszorú elkészítése után  van még néhány teendő, melyet jó ütemben pánik nélkül letudhat. Vagy még inkább lelkesen elvégezhet. 

 

December 3-9.

 1. A mindent tudó lista

 Ha nem tette volna még meg, írjon egy listát az elintézendőkről. Következhet az igazi nagy feladat: az ütemezés. Kezdje a számozást az ajándékok elkészítésével, amihez még az alapanyagokat is be kell szereznie.

Ha minden évben elhatározza, hogy idén „s.k.” meglepetésekkel kedveskedik, de idő vagy ötlet híján befuccsolt a terve, készítsen ehető és iható meglepetéseket, sk. öntött gyertyát vagy karácsonyfadíszeket.

A másodikként vegye sorra, mit szeretne az ünnepi asztalon látni. Csak ezt követően tudja ugyanis összeírni bevásárló-listáját. A nagybevásárlás ugyan még ráér, de vegye számba, mi van a kamrában, spájzban, hűtőben, konyha polcokon. Hétvégén megveheti a tartós élelmiszereket, a hús kivételével. 

 

Jó lenne azt tisztázni, hogy egyáltalán kinek szeretne ajándékot adni. Egyértelműnek tűnhet, de kicsit jobban belegondolva már nem is olyan egyszerű. Hiszen vannak a nagybácsik, nagynénik, unokatestvérek, keresztgyerekek is. Főként a vidéki rokonság venné zokon, ha éppen ők maradnának ki a szórásból. Ugyanez igaz a képeslapokra is.

 

Jegyezzünk meg két dolgot: a nekünk kedves ajándék nem egyenlő a másnak örömet okozóval; néha a haszontalannak tűnő csekélységek teszik igazán boldoggá a másikat.

 

Na, és ott van a munkahelyi ajándékozás, ami újra nagyon népszerű. Talán munkatársunknak a legnehezebb megtalálni a megfelelő meglepetést. Ráadásul a céges ünneplés már jó időben, sok helyütt december 10-én beindul.

2. Nagytakarítás

Minden háziasszony rémálma december közepén kezd testet öltött valósággá válni. Pánik helyett, inkább cselekedjen! A nagytakarításra sosem elég 1-2 nap, próbáljuk meg inkább részfeladatokra osztani és bevonni az egész családot.

December 10-16.

 Amire gyakran nem jut időnk decemberben: a fodrász és a kozmetikus. Jelentkezzünk be már most hozzájuk, különben megint nem kerülünk sorra!

 

Ha még hiányzik egy-két ajándék, pótoljuk. Jövő héten már csak a „maradék” közül választhatunk.

Ugyanez igaz a karácsonyfára, a kisharangra, az égőkre és a díszekre is. E két utóbbit még ellenőrizni is kell: működik-e, nem sérült-e az elmúlt egy év alatt.

Gondoskodjunk a csomagolópapírokról, kísérő kártyákról is.

 

A családosoknak talán az utolsó hét arra, hogy megoldják a gyerekek ajándékaink becsomagolását is. Esténként vegyünk elő egyet-egyet, így Szentestére az ő ajándékaikkal már biztosan nem lesz a gond.

Készítsen karácsonyi fogadótálat aszalt gyümölcsökkel, szegfűszeges naranccsal, szaloncukorral, dióval, biralmasajttal! Az ünnepi időszakban betérő vendégek értékeli fogják figyelmességét! 

 

Kisebb még a sor a postákon. Így a képeslapokat is most érdemes kiválasztani és elküldeni – ha esetleg ajándékot is küldenénk, azt is. A küldföldre küldendő ajándékokat már két héttel karácsony előtt adjuk fel!

Ezen a hétvégén már beszerezhetjük - ha korábban még nem gondoskodtunk volna róla - a gyümölcsöket, a tartós élelmiszereket.

Ideális esetben gyerekek nélkül intézhetjük el a dolgot, így a szülők esetleg gondoskodhatnak az ő ajándékaikról is, ha még szükséges.

Remélhetőleg a nagytakarítás is befejeződött már, és helyette a tartós sütikkel foglalkozhat. Sok rágcsálni való apróság kisüthető, hiszen akár hetekig is elállnak.

December 17-23.

Hétvégén elején fejezzük be a csomagolást.

Hét elején – ennél tovább nem érdemes húzni, különben nem kapunk szép árut – vegyük meg a romlandó élelmiszereket: húsokat, tojást, tejet és tejtermékeket, hagyományos élesztőt…

Biztosan akad olyan ismerős, akinek elfelejtette karácsonyi jókívánságait átadni, pótolja e-mailben!

Az édességek többségét már a hét elején  elkezdhetjük sütni, hogy a hét 2. felére  maradjon, attól függően kinél mi a szokás a székely káposzta, a halászlé, esetleg a kocsonya… stb. –, azaz, a főfogás összeállítása.

Süteménysütéskor figyeljünk oda az egészségünkre is! Ha a hagyományos cukrot nyírfacukorral helyettesítjük, már egy nagyon komoly lépéést tettünk a tudatos táplálozásért!

 

 

Egy nappal az ünnep előtt már megkérhetjük a család apraját a szaloncukor kötözésre is.

December 24 – 25 – 26.

Reméljük, december 24-re már csak az utolsó simítások – fadíszítés, ételkészítés – maradtak, hogy Szenteste és Karácsony meghitt, szeretetteljes hangulatban telhessen.

Az ünnepi terítékre fordítsunk kiemelt figyelmet, a fa díszítésébe pedig vonjuk be a család apróságait is!  

Boldog ünnepeket kívánunk!

 

Vetró Rita