Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Helyezzük előtérbe a mozgást

Amikor ver a szívünk, vért pumpál a testen át. A szívnek oxigénre van szüksége, a sportolás csökkenti a szívinfarktus lehetőségét, a vérnyomás és a koleszterinszint normalizálódik. Intenzív mozgás alkalmával nagyobb mennyiségű vér áramlik át a véredényeken. Amikor stresszesek vagyunk, szervezetünk felkészül a harcra vagy a menekülésre és zsírt mozgósít az energia ellátására. A nyirokrendszer a szervezet tisztító mechanizmusa, aminek szüksége van az izommozgásra, hogy működésben tudjon maradni: minél kevesebbet mozgunk, annál jobban felszaporodnak a méreganyagok a testünkben.

 

Az Egyesült Királyságban 1992-ben végzett tanulmány azt mutatja, hogy a 65 év feletti férfiak 30, és a nők 50 százalékának nem volt elég erős a lábuk ahhoz, hogy a karjuk segítsége nélkül felálljanak a székből. Életünk folyamán a csontunk összetétele folyamatosan változik, és a rendszeres mozgás segít erőben tartani őket. A csont közepe nagy számú parányi üregből tevődik össze, ami mind összekapcsolódik - ez az, ami erőssé teszi. A sok állati fehérjét tartalmazó étrend felgyorsítja a csontok savasodási folyamatát. A savak megkötésére  kalcium oldódik ki a csontokból mely csontritkuláshoz vezet. Az üregek kitágulnak, és a falazatuk szétesik, az egész szerkezet sebezhetővé válik, és a csontok könnyen eltörnek. A mozgás, még akár a séta is, lökéshullámokat kelt a csontvázon keresztül, amire a csontok válaszolnak, ingerelt állapotba kerülnek, és erősebbé válnak, hogy a lökéshullámokkal meg tudjanak birkózni.

 

Tehát a mozgás és az egészséges étrend kombinálható annak érdekében, hogy a csontritkulást legyőzzük. Ha valakinek már csontritkulása van, nagyobb feszültség keletkezik a hátgerinc belső élén, ami porckorongok ék alakúvá válását és a csigolyák részleges összenövését eredményezheti. Ez a folyamat visszafordíthatatlan. Ez az amiért olyan fontos, hogy a gerincet egyenesen tartsuk.

 

Az ízület az, ahol két csont találkozik. A csont végét egy membrán veszi körül és védi, ami folyadékot választ ki. Továbbá található még itt két párna, ami megakadályozza, hogy a két csont érintkezzen. A mozgás nagyobb mennyiségű folyadéktermelést vált ki, így akadályozva meg a kiszáradást, és biztosítva a jó működést. A párnákat folyamatosan folyadéknak kell feltöltenie, hogy fenn lehessen tartani a szivacsosságukat. Ha kiszáradnának, szétesnének. A mozgás fejleszti az izmokat, amik segítenek a helyes testtartás fenntartásában. Minnél kevesebbet mozgunk, annál jobban felszaporodnak a méreganyagok a testünkben.

 

 

 

A jó teljesítőképesség fenntartásának eszköze a mozgás a séta és az egészséges táplálkozás.

 

Vitaminsziget.com