Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

A karácsonyi ajándékvásárlás előtt

Az üzletek már október végén, november elején óriási játék kínálattal várják a vásárlókat, a hagyományos és a legdivatosabb játékok sokaságából nem könnyű kiválasztani azt a játékot, amely hasznos, valóban építi gyermekeink lelkét és értelmét, fejleszti a kézügyességét, kreativitását, megmozgatja a fantáziáját. Fontos, hogy olyan játékot vegyünk, amely a gyermek fizikai, szellemi és lelki fejlettségének, egyéni adottságainak és érdeklődésének is megfelel. Üröm vegyül az örömbe, ha az ajándékba kapott játékkal a gyerek még, vagy már nem tud játszani.

A csecsemő korosztály számára készítik a több funkciós, rágóka-csörgő-zenélő játékokat, amelyekben a műanyag mellett különböző felületű, tapintású textil anyagokat is felhasználnak a finomabb érzékelés fejlesztésére. E játékok méret- és formakialakítása lehetővé teszi a könnyű fogást és tartást, az alkalmazott pasztell és erősebb színek segítik, támogatják a vizuális érzékelést. A csörgők rázásakor kibocsátott csilingelő és csörgő hangok kiválóan alkalmasak a csecsemők hallásának fejlesztésére és ezen kívül jól szórakoztatják őket. A zenélő játékok nyomásra kellemes dallamot játszanak, segítik a kisgyermeket a különböző hangzások megismerésében. A babák szívesen veszik kézbe a vidám színű, kedves, mosolygós arcot, figurát ábrázoló fenti játékokat.

A gyermekek kettő-négy éves korukban megtanulják a hasonlóság és különbség fogalmát, megismerik a különböző színeket, méreteket, megtanulnak összeilleszteni és csoportosítani. Fontos, hogy újra és újra kipróbálhassanak dolgokat, építsenek és romboljanak, összerakjanak és szétszedjenek különböző elemeket. A képzelőerő, a finom mozgás legjobb fejlesztői a különböző, fa, műanyag konstrukciós és építő játékok, kirakók, gyurmák, filctollak, viasz- és zsírkréták, ujjfestékek. Építőjátékok vásárlásakor az ajánlott korosztályi jelölést feltétlenül figyelembe kell venni, mert egyrészt a kisebb méretű elemek veszélyesek lehetnek a háromév alatti gyermekek számára, mert lenyelhetik vagy belélegezhetik azokat. Másrészt ujjai még nem elég ügyesek a kis méretű elemek megfogására. Az építőjátékok bővíthetők és illeszthetők, ha mindig ugyanazt a márkát választjuk.

Az óvodás korúak és kisiskolások szívesen játszanak különféle szerepjátékokat. A babák, bábok, konyha és fürdőszoba szettek, benzinkutak, parkoló garázsok, tűzoltó állomások, orvosi táskák lehetővé teszik a nagyok utazását, az életben való eligazodás megtanulását.

A kislányok játékaiban a család központi szerepet játszik. Az újszülött, élethű méretű „baby born” játék babákhoz a pelenkától kezdve az etetőszékig minden kellék megvásárolható, meglehetősen borsos áron. Ezek a babák általában több funkciósak, sírni, enni, inni, mozogni stb. tudnak, a beléjük épített chipek segítségével kommunikálni is lehet velük.

A kisfiúk érdeklődése korán a sebesség, a versenyzés felé fordul. Az elektromos autópályás készletek, távirányítós autók segítségével versenyt lehet rendezni a szobában, s közben játékosan megismerkednek a közlekedés alapjaival. Vannak olyan készletek, amelyekből a gyerek maga állíthatja össze a kedvére való járgányt, ezek bármikor szétszedhetők és újraépíthetők.

A társasjátékok amellett, hogy önfeledt szórakozást nyújtanak nemcsak a gyerekek, hanem a szülők számára is, megtanítanak konfliktus helyzetek megoldására, alkalmazkodásra és annak elsajátítására, hogy a sikertelenséget is ugyanúgy el kell tudni viselni, mint a sikert. Vannak kifejezetten gyermekeknek szánt társasjátékok és családiak is. A kicsiknek gyártott játékok már három éves kortól játszhatók. Ezek a memóriát, a logikát és a kézügyességet fejleszik, miközben a közös játék örömét nyújtják.

A családi játékok már kombinációs készséget, logikát, kézügyességet, stratégiai gondolkodást, bővebb ismeretanyagot, kreativitást, nyelvi jártasságot követelnek meg.

Minden gyermek korosztály részére gyártanak különböző anyagból készült puzzle játékokat, amelyek megtanítanak csoportosítani, osztályozni. Komoly segítséget nyújtanak a vizuális időrendiség és ritmus kialakításához.

És végül a lényegről sem szabad elfeledkezni. Hiába a sok méregdrága játék, ha a gyereknek nincs kivel játszania. Szeretettel és figyelemmel vegyük körül őket, szakítsunk időt az együtt játszásra, hagyjuk, hogy megtanítsanak bennünket, felnőtteket újra játszani, mert mi már elfelejtettünk.

Forrás: Értünk való fogyasztóvédelem in. A KONTROLL

 

Csonkáné Kojnok Magdolna