Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Karácsonyi növények

Segítünk, hogy még hangulatosabbá, ünnepibbé varázsolja lakását három téli növény segítségével.

Az ünnep virága, a mikulásvirág

Ki ne ismerni a tél egyik kedvencét, a mikulásvirágot! Élénkpiros színű leveleinek köszönhetően nem lehet a többi növénnyel összetéveszteni. Nevéhez hűen, november végén, december elején jelenik meg a virágboltokban. Ma már nemcsak piros színben, hanem többféle változatban (rózsaszín, fehér) is kapható.

Közép-Amerikából, Mexikóból származik. Az első példány az 1820-as években került Európába, s npszerűsége azóta megállíthatatlan. Sajnos nálunk mindössze pár centire nő meg, trópusi környezetében 1,2 méter magasságot is elér erdei bokor formában. A virágzata apró és nem feltűnő: az élénkpiros fellevelek közepén, a hajtás csúcsán helyezkedik el, mint egy kicsiny, alig néhány cm-es átmérőjű, sárgás-piros korona. Gondozása nem egyszerű: sem a huzatot, sem a túl magas szobai hőmérsékletet nem szereti. Télen olykor-olykor párásítva, közepesen öntözve, kéthetenként tápoldatozva érzi magát a legjobban.  

A tölcséres virágú amarillisz

Az ősz és a tél egyik nagy slágere az amarillisz, amely hatalmas tölcséres virágaival egyik nagy kedvence a nőknek. Hatalmas virágai sokszor 10-12 napig virítanak, egy hagymáról akár 4-5 virág is nyílik. A színválaszték is igen gazdag: fehér, rózsaszín, piros, narancssárga, rózsaszín csíkos, piros-fehér változatban is kapható. Virágzási ideje a tavasz, de ilyenkor ősszel is láthatunk virágzó példányokat.

Vásároljunk egy szép nagy amarillisz hagymát, és ültessük el egy megfelelő méretű cserépbe úgy, hogy a hagyma egyharmada legyen a földben. A virágzási időszakban az ideális hőmérséklet:15-18 fok, a nyugalmi időszakban: 5-8 fok. A virágzási időszakban fontos a sok fény, és forgassuk a cserepét kétnaponta, hogy ne legyen ferde a növény szára, a pihenési időszakban tartsuk sötét helyen a hagymát. Virágzási és növekedési időszakban öntözzük a növényt, de vigyázzunk, a túllocsolás ilyenkor káros lehet, a két locsolás között hagyjuk kiszáradni kissé a földjét.

A karácsonyi asztal dísze, a fagyöngy

Kincses Fanni