Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Szülés utáni vitaminszükséglet

Előző cikkünkben beszámoltunk a szoptatás alatti táplálkozásról, de részletesen nem foglalkoztunk a táplálék kiegészítők szerepével és fontosságával.

Az emberi tápláléknak feltétlenül tartalmaznia kell vitaminokat, mert nélkülük a szervezet nem képes a zavartalan működésre és ellenállni a betegségeknek. A helyes táplálkozás kulcsa az elfogyasztott tápanyagok egyensúlya. Egyes vitaminok és ásványi anyagok segítik egymás felszívódását, de ugyanakkor gátolják is. Ezért is fontos, hogy ne együnk túl sokat valamely tápanyagból, mert befolyásolhatja egy másik tápanyag megfelelő arányát szervezetünkben. A várandósság alatt és erre még jobban oda kell figyelni, hisz a magzat fejlődését, meghatározóan befolyásolhatja.

Várandósság alatt

Fontos, hogy a kismama tápláltsági állapota megfelelő legyen, tápanyagraktárai feltöltve legyenek. Már a terhesség alatt a kismama energiaszükséglete ~15%-kal növekszik, (~300 kcal). B-,C-, E- vitamin, a jód, a cink igénye 25-30%-kal nő. A fehérjeigény növekedése 15-65%-os. Éppen ezen, szükségek megnövekedése miatt a terhes nőknek rendkívül fontos, hogy szervezetükben állandóan legyen megfelelő mennyiségű vitamin is. Jól tudjuk, hogy az optimális vitaminháztartás nélkülözhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez. Különösen vonatkozik ez a B-vitamin csoporthoz tartozó, vízoldékony folsavra, amely kiemelt szerepet játszik a placenta (méh­lepény) és a megtermékenyített petesejt fejlődésében.

Ahhoz, hogy a terhes anyuka a mai táplálkozási szokások mellett fedezni tudja vasszükségletét, naponta kb. 5-7000. kalóriát kellene elfogyasztania, ami teljességgel lehetetlen, ezért megfelelő vitaminnal kell pótolni. Tovább a várandósság alatti táplálkozásra.

Szülés után

Nincs ez másképpen a szülés után sem, ezért a táplálékkiegészítők szedését még szoptatás alatt sem ajánlott abbahagyni. Az anyának a szoptatás során - a sajátján kívül - legalább napi 1 liter folyadékra és 600-800 kilokalóriának megfelelő energiát tartalmazó tápanyagra van szüksége. Az emlőből való etetés alatt hasonló étrend ajánlható, mint terhességkor, tehát zöldségekben, gyümölcsökben és teljes értékű gabonákban gazdag. Ugyanakkor jól tudjuk, hogy mint a terhesség alatt itt is vannak olyan vitaminok, amiket nem tudok megfelelő mennyiségben fogyasztani, ezért pótolni kell. Miért is fontos? Nem megfelelő étkezés esetén az anya saját raktározott készleteit mozgósítja. Mint tudjuk a zsírszövetekben nemcsak hasznos tápanyagok, hanem olyan egyéb zsírban oldódó vegyületek is felhalmozódnak az évek során, amelyekre a szervezetnek nemhogy semmi szüksége nincs, hanem egyenesen káros hatásúak. Nehézfémek, növény védőszerek, vegyszerek, egyéb szerves vegyületek sokaságága kerül időről-időre az emberi testbe. Hisz a szervezet a saját elraktározott zsírszöveteit kezdi mozgósítani, melyben az említett káros anyagok megtalálhatók, és ami az anyatejen keresztül a babában is megtalálható lesz.

Milyet vásároljak?

A táplálékkiegészítők vásárlásakor igyekezzünk megbízható gyártótól származó, ellenőrzött termékeket választani. Törekedjünk arra, hogy természetes anyagokból készült vitaminokat vásároljunk. Érdemes figyelni azokra a cégekre, amelyek termékeik minőségét klinikai tesztekkel igazolták. Ilyen például GMP, amely garantálja a minőségi-, származási tisztaságot, és az állandó összetételt.

Ajánlott termékek:

Prenatal – Anya és a baba egészségéért

Fogantatás előtt a terhesség vagy a szoptatás idején jelentősen megnövekedik a kismama szervezetének az igénye, valamint a magzat egészséges fejlődéshez is elengedhetetlen az optimális tápanyagbevitel. Ennek támogatására ajánljuk ezt a magas hatóanyagú természetes készítményt, mely vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, emésztőenzimeket, acidophillus- t is tartalmaz. A termék bevizsgált, nemzetközileg elismert GMP®- a legszigorúbb minőségi és tisztasági követelmény – minősítéssel rendelkezik. Hozzáadott cukrot, mesterséges színezéket és tartósítószert nem tartalmaz. Tovább>>

Super Citrus C- megfázás ellen

A téli hónapokban elengedhetetlen a C-vitamin. A Super Citrus C olyan folyamatos felszívódású C-vitamin tabletta, mely csipkebogyóból kivont C-vitamint, csipkebogyó őrleményt és a C-vitamin hatását megsokszorozó bioflavonoidokat, rutint, hesperdint és acerola cseresznye kivonatot tartalmaz. A termék bevizsgált, nemzetközileg elismert GMP®- a legszigorúbb minőségi és tisztasági követelmény – minősítéssel rendelkezik. Hozzáadott cukrot, mesterséges színezéket és tartósítószert nem tartalmaz. Tovább>>

Omega-3 - depresszió ellen

A kutatások összefüggést mutatnak a kismama DHA szintje és a szülés utáni depresszió között. A terhesség alatti és utáni Omega-3 készítmény szedésével csökkenthető a szülés utáni depresszió kialakulásának esélye. Tovább>>

Koczka Kinga