Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Fogyókúrázók figyelem!

A fenfluramin hatóanyagú készítmények sok fogyókúrázónak segítettek már abban, hogy megszabaduljanak fölösleges kilóiktól. Az újabb vizsgálatok viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy ez a szer az agyban tartós elváltozásokat okozhat.

A Redux néven forgalomban lévő készítmény úgy csökkenti az étvágyat, hogy növeli az egyik idegingerület-átvivő anyag, a szerotonin mennyiségét. A szerotonin központi szerepet játszik az agyi folyamatokban, hatással van többek között az étvágyra, a kedélyállapotra, az alvásra, a szexuális viselkedésre és általában a magatartásra. A szakértők szerint eleve nagy merészség ilyen bonyolult rendszerbe beavatkozni.

Rágcsálókkal végzett kísérletek szerint a szerotonin-anyagcserében részt vevő sejteket roncsolja a fenfluramin. Ugyanez derült ki a nemrégiben babuin majmokon végzett kísérletekből is. A pozitronemissziós vizsgálatokkal arra is rájöttek, hogy- a szer gyártóinak állításával szemben - a sejtek nem regenerálódnak, illetve három hónap kevés volt ahhoz, hogy a szerotonint tartalmazó sejtek ugyanúgy működjenek, mint a fenfluramin adagolása előtt.

A közeljövőben embereken is meg szeretnék vizsgálni a fenfluramin hatását, ehhez önként jelentkezőket várnak.

Forrás: Élet és Tudomány