Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Allergiakeltő anyag a hajfestékekben

A jelenlegi uniós szabályozás a hajfesték tömegének 6 %-áig engedélyezi a PPD használatát, abból a megfontolásból, hogy nehezen helyettesíthető más anyaggal. Viszont Németországban, Franciaországban, Svédországban kitiltották a PPD-t a hajfestékekből, mert olyan komoly allergiás reakciókat okozott.

Egy londoni klinikán végzett felmérés azt mutatta, hogy a dermatitiszes betegek száma 6 év alatt a duplájára nőtt. A társadalmi kultúra olyan irányba változott az elmúlt két évtized alatt, hogy a hajfestés mindennapos dologgá, az ápoltsághoz tartozónak vélt szokássá vált.

Japánban - egy felmérés szerint - míg 1992-ben a főiskolás lányok 13 %-a, a húszonéves nők 6 %-a, és a férfiaknak mindössze 2 %-a festette a haját, addig 2001-ben már a főiskolások 41 %-a, a húszonévesek 85 %-a, és a férfiak 33 %-a használta rendszeresen a hajfestéket.

A kereskedelmi reklámok és a kultúrális nyomás az egészségük kockáztatására veszi rá az embereket... Orvosok a tanúk rá, hogy annyira erős ez a nyomás, hogy még akkor is képesek kitartani emberek a hajfestés mellett, ha az orvos kereken megmondja nekik, hogy allergiásak a hajfestékre, és súlyos következményei lehetnek.

Forrás: Független.hu >>