Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Számos megfázás és köhögés elleni gyógyszer veszélyes kisgyermekkorban

A két évesnél kisebb gyermeknek nem szabad a megfázás és köhögés ellen általában használt gyógyszereket adni. Az FDA szakértői testülete jelenleg készíti elő az új ajánlásokat, amelyek a nyálkahártya duzzanat csökkentő gyógyszerek használatát 2 éves kor alatt, az antihisztaminokét pedig 6 éves kor alatt nem ajánlják.

Az FDA széles körű vizsgálatot tart annak meghatározására, vajon a közel 800 igen népszerű és gyakran köhögés és orrfolyás kezelésére használt gyógyszer biztonságos és hatékony-e kisgyermekek számára.

Az ügy kivizsgálását a baltimore-i városi egészségügyi hatóságok kezdeményezték, azt állítva, hogy számos vény nélkül kapható nátha és köhögés elleni gyógyszer ártalmas lehet a bölcsődés- és óvodáskorban. Csatlakozva hozzájuk, az amerikai gyermekgyógyászok szövetsége bizonyítékokat idézett, miszerint ezek a gyógyszerek nemcsak veszélyesek, de egészen fiatal korban nem is hatnak.

Az FDA dokumentációjában áttekintették az 1969-2006 közötti időszak mellékhatásokra vonatkozó feljegyzéseit, és megállapították, hogy az említett gyógyszercsoportok alkalmazásakor 54 illetve 69 alkalommal halálos kimenetelű szövődmény jelentkezett, többségükben 2 év alatti gyermekeknél.

Forrás: InforMed >>