Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Új tanév - újra itt a tetűjárvány!

A védőnők a napokban ellenőrzik valamennyi általános iskolás diák haját. A tapasztalatok szerint minden tanév elején gyakran előfordul tetvesség. Országos járvány utoljára öt éve volt.

Tudta?

A tetvek többféle módon károsítják gazdaállataikat: (1) mechanikai kárt okoznak, pl. a tolltetvek lelelgelik a tollazat finom piherétegét, és ezáltal rontják a hőszigetelő képességét, (2) a vérrel táplálkozó fajok vérveszteséget okoznak, (3) kórokozó vírusoikat, baktériumok, sőt, férgeket közvetíthetnek a gazdaegyedek között. Az ember egyik tetve, a ruhatetű pl. a kiütéses tífusz és a visszatérő láz kórokozóit (Rickettsia provazeki és Borrelia recurrentis) terjesztheti.

Forrás: wikipedia.hu >>

Rendelet írja elő, hogy a közösségi élet kezdetekor szűrni kell a gyerekeket. A védőnők szeptemberben, majd novemberben, januárban és áprilisban végeznek ellenőrzést.

Ahol fertőzöttségre bukkannak, oda két hét múlva visszatérnek. Ha a szülő nem partner a tetvesség megszüntetésében, a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az iskolában kezeljék a gyermeket. A szakemberek javasolják, hogy a szülők legyenek résen. Fésüléskor, hajmosáskor nem árt ellenőrizni a gyermek haját.

A tetvek különösen a fül mögött, a halánték feletti részen és a tarkón telepszenek meg szívesen. Elég, ha egy tetű átmászik egyik gyermek fejéről a másikra. Serkéket raknak és gyorsan szaporodnak. A tetvek vérszívó élősködők. Jelenlétük a viszketés miatt kellemetlen a gyerekeknek. A vakarózás zavarja őket, nyugtalanok lesznek, egy idő után nem tudnak a tevékenységükre figyelni.

Bár járványok, vagyis nagyszámú fertőzések általában öt-hét évente fordulnak elő, legutóbb 2002-ben történt ilyen. Érdekesség, hogy abban az esztendőben a fertőzésekhez képest tizenötször több készítmény fogyott a gyógyszertárakban. Általában lelkileg a legtöbb szülőt megviseli, ha tetűirtó szert kell vennie, ez az adat mégis azt jelzi, sokan megelőzésképpen alkalmazták gyermekükön, vagy esetleg az egész családon a tetűirtó szert.

Forrás: STOP/beol.hu >>