Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Trükkös biogyümölcs - akár a friss!

Izraeli kutatók kitalálták, hogyan lehetne a biogyümölcsöt és biozöldséget hosszan tárolni a boltok polcain, anélkül, hogy ez meglátszana rajta. Ugyanis nem egyedül az teszi drágábbá a biotermékeket, hogy organikusan, vegyszermentesen termesztik, hanem az is, hogy nem tudják vegyszerrel kezelve huzamos ideig "frissen" tartani őket.

A polcon pár napja fonnyadozó biorépáért, ráncos bioalmáért, megpuhult bioparadicsomért viszont nem lennének hajlandók megfizetni a szokásos magas árat a vásárlók.Némelyik biogyümölcsnél és -zöldségnél a tárolási veszteség igen nagy lehet. (Például az eper, a málna, a szeder esetében.)

A biotermelők rafinált hűtőberendezésekkel segítenek magukon, ami nagyon költséges megoldás, de leginkább igyekeznek a lehető legrövidebb ideig tárolni a terméket az üzletekbe kiszállítás előtt. Különben úgy járhatnak, hogy az egész termés, minden fáradozás kárbavész, mert nem veszi át az árut a kereskedő. Eddig tehát a vásárlók jártak jól azzal, hogy a biozöldséget nem tárolták sokáig.

De a vegyészek már régóta keresik a megoldást, hogy a biogyümölcs - biozöldség se legyen szükségképpen tegnapi szedés... A Vegyipari Társaság (SCI - Society of Chemical Industry) lapja számol be lelkesen arról a trükkös "frissen tartásról", amit az izraeli Volcani Center kutatógárdája fedezett föl: Egyelőre az alma frissen tartására írják le a metódust: egy hét hosszan előkezelik a gyümölcsöt alacsony oxigénszint mellett, 20 C fokon, ami az alma fonnyadását megelőzi. (A fonnyadás jelensége hosszabb ideig tartó hűtött tárolás alatt végbemegy a vízveszteség - dehidrálódás miatt.)

Az izraeli kutatók szerint az ő technológiájukkal kezelt alma 90 %-a - ha a továbbiakban hűtve tárolják - , nyolc hónap alatt sem fonnyad meg és nem is romlik meg. (A kezeletlen almák mindegyike tönkrement a kísérlet 8 hónapja alatt.) Az új technikát szeretnék kipróbálni mindenféle organikus terméken: bioparadicsomon, bioavokádón, mert az organikus termesztésű zöldség-gyümölcs egyre vonzóbb a vásárlók szemében. Mégha magasabb is az ára, egyre gyűlik a bizonyíték, hogy megéri, mert egészségesebb.

A bio zöldpaprikáról például kutatók megállapították, hogy 33 %-kal több C vitamint és 26 %-kal több fenolvegyületet tartalmaz, mint a hagyományosan termesztett. Nemrégiben pedig a kiviről állapítottak meg hasonlókat kutatók.

Forrás: Független