Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Lipödéma, zsírödéma - mit kell erről tudni?

A zsírödéma/lipödéma sokszor narancsbőrrel jár, de egy elkülönült jelenségről van szó. Bár mindkét esetben a bőrben történő zsírfelhalmozódásról van szó, a zsírödéma/lipödéma már tényleg nem befolyásolható hagyományos diétával.

Lipödéma, zsírödéma: oka nem ismert

A zsír- vagy lipödémát 1940-ben a Mayo klinikán írták le először, azóta többféle módon nevezik és sokféle dolgot neveznek lipödémának. A pontos ok nem ismert, mert közrejátszhat benne a helyi nyirokkeringés zavara, valamint genetikai tényező is. A lényege mégis ugyanaz: szimmetrikus zsírtöbblet deréktól lefelé, a combokon, a csípőkön, a hason, a felkarokon, sőt az alkaron. 

Lipödéma, zsírödéma: diétával nem csökkenthető

Szakirodalmi megerősítése van annak, hogy ez a zsír sem diétával, sem gyakorlatokkal nem csökkenthető. Speciális laboratóriumi eltérések is megfigyelhetők a lipödémában szenvedőkön, de ezek nem rutinszerű vizsgálatok. Sajnos a lipödéma nem csak látványos jelenség, de sokszor nyomásra, vagy spontán (kisebb mozgásra) jelentkező fájdalom is kíséri.  

A problémát nem pusztán a zsír felhamozódása okozza, hanem az, hogy a felszaporodott zsírszövet, illetve a megduzzadt zsírsejtek nyomás alatt tartják a kis vénákat és a nyirokutakat, melynek hatására másodlagos vénás pangás és nyirokpangás alakul ki. Innentől a folyamat egy farkába harapó kígyó. A pangás és az ödéma nyomja az ízületeket és izmokat, így mozgáskorlátozottságot okoz, ami elhízáshoz vezet. Mivel a nyirok nem képes a salakanyokat elszállítani, a salakanyagok a zsírszövetben felhalmozódnak. Ennek hatására további zsírtermelődés illetve vízfelvétel történik a zsírsejtekben, ami további szöveti duzzanatot okoz.

Lipödéma, zsírödéma: kezelése

A kezelés főként a vénás vér és nyirokelfolyás fokozásából áll; ennek eszközei a manuális nyirokmasszázs, kompressziós pólyázás (zokni nem erre való) és testtekercselés bizonyos hatóanyagokkal. Mivel maga a zsírszövet gyakorlatra és tornára nem reagál, az ultrahangos zsírbontás, illetve a keringés és anyagcsere fokozása rádiofrekvenciával, infra LED-del vagy lézerrel terápiás beavatkozásként jön szóba.

Lipödéma, zsírödéma: kezelése otthoni gépekkel

Ha a lipödémát még időben felismerik és kisebb fokú, akkor a Forever Beauty narancsbőr elleni készülék használata elegendő. Nagyobb zsírfelhalmozódás esetén már a Forever Slim kavitációs zsírbontó alkalmazása indokolt. Ez esetben nem szépészeti, hanem komolyabb elváltozást megelőző kezelésről van szó.

Profi narancsbőr elleni módszert keres?

Ismerje meg a Forever Beauty narancsbőr elleni készüléket! >>>

Ez az otthoni készülék eredményesen tünteti el a narancsbőrt, méghozzá egyedülálló módon 3 bravúros technológia által: rádiófrekvenciás bőrfeszesítés + ultrahangos mélymasszázs + vörös LED fényterápia.

Bővebb információ a ForeverBeauty.hu-n! >>>

Cikkajánló:

Dr. Gulyás Tamás