Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Itt a vakáció, de mit csináljak a gyerekkel?

Nemsokára itt a nyári szünet, ami a dolgozó szülőktől jókora logisztikai szervezőkészséget igényel, hiszen nem könnyű több hónapnyi szabadidőt kitölteni. Görcsbe rándul a gyomra, mert közeleg a vakáció? Ne aggódjon! Segítünk!

„Anya, tudnál vigyázni a gyerekre?”

Szerencsések azok, akiknek megadatik, hogy a csemetét a nagyszülőkre bízhatják, akár több hétre is. Nagyon jól jön az is, ha nagynénik, nagybácsik, unokatestvérek, barátok el tudnak vállalni pár gyerekfelvigyázós napot, esetleg hetet. Ám a szülők szabadnapjain kívül még így is marad olyan időszak, amiről gondoskodni kell. Ha nem szeretnénk, hogy ez az idő felügyelet nélkül, esetleg számítógépezéssel és tévézéssel menjen el, akkor jönnek képbe a táborok!

Nyári tábor: ott alvós vagy nem ott alvós?

Manapság rengeteg tábor közül választhatunk, többnyire csak a pénztárcánk szab határt.

Miért jó táborozni?

Egyrészt a gyerek számára ez legtöbbször egy vidám nyári kaland, ami felhőtlen örömöt okoz. Másrészt a táborozás segít a gyereknek abban, hogy:

Tudta-e?

Egy atlantai felmérés szerint a nyáron táborozó diákok jobban teljesítenek szeptemberben.

 

Mire figyeljünk táborválasztáskor?

Érdemes alaposan tájékozódni, mielőtt beíratnánk egy táborba a gyereket. Ha van rá lehetőségünk, kérdezzünk meg más szülőket, hogy mit hallottak a kinézett táborról. Faggassuk ki a szervezőket az étkeztetés minőségéről, a biztonsági elvekről és a folyamatos felügyelet kérdéséről, valamint pontosan érdeklődjük meg, hogy mi tartozik bele a kifizetett árba.

Ha tematikus táborban gondolkodunk, akkor csakis olyan típust érdemes szemügyre venni, ami egyezik a gyerek érdeklődési körével. Ez egyértelműnek tűnhet, ám mégis sokszor megtörténik, hogy a szülő ráerőltet valamit a gyerekre. Táborválasztás előtt üljünk le a gyermekkel és beszéljük meg, hogy ki mit szeretne. Ha a táborozás lehetőségét igazi kalandként tálaljuk, akkor még nagyobb kedvvel fog belevágni a lurkó. Külön praktikus, ha barátja, rokona ugyanabba a táborba megy, mert akkor mehetnek együtt!

Mit csomagoljunk a táborba?

Ez legtöbbször igencsak komoly fejtörést okoz, főleg az első táborok esetében. Hogy segítsünk, összeírtunk 3+1 dolgot, aminek nem szabad otthon maradnia:

1.) Egészségügyi csomag: sebtapaszok, szúnyog- és kullancs elleni szer, magas faktorszámú, ellenőrzött forrásból származó naptej, fertőtlenítő kendő/gél, égési sérülésre spray, körömvirágkrém. Ezek használatát indulás előtt feltétlenül beszéljük át, illetve ösztönözzük arra a gyereket, ha bármi kérdése van, akkor ne féljen kérdezni a táborban lévő felnőttekről.

2.) Papírok: egy vízálló tasakba tegyük bele az iratait vagy annak fénymásolatát, illetve a szülők, családtagok telefonszámait.

3.) Pénz: örök probléma, hogy mennyit adjunk. Nyilván nem jó, ha keveset, de az se, ha túl sokat, nehogy elveszítse, ellopják tőle. Kikérhetjük a szülőtársak, pedagógusok és táboroztatók véleményét. Abból ajánlott kiindulni, hogy hány éves gyerekről van szó, illetve, hogy a hétköznapokban mennyire tudja beosztani a zsebpénzét.

+ 1) A fő lista: gyakorlott táborozók kitapasztalták már, hogy érdemes arról is egy külön listát készíteni, hogy induláskor mit tettünk a hátizsákba. A tábor végeztével a gyerek ennek alapján beazonosíthatja, hogy még mit kell bepakolnia, így semmi sem marad a táborozóhelyen.

Milyen sűrűn telefonáljunk a gyereknek, amikor táborban van?

Szintén örök dilemma. Azt leszögezhetjük, hogy teljesen feleslegesen óránként rácsörögni, bőven elég, hogyha esténként kérünk helyzetjelentést. Az ilyen beszélgetésekkor mindig erősen figyeljünk arra, hogy mit mond a gyerkőc. Ha esetleg valamiért nagyon nem érzi jól magát, akkor inkább hozzuk el a táborból, minthogy egy életre megutáltassuk vele ezt a pompás közösségi élményt.

Kató Iringó