Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Életmód tanácsok ráncok ellen

Bőrünk sok mindent elárulhat életvitelünkről. Sokkal lassabban öregszik azoknak a bőre, akik egészségesen táplálkoznak, sok folyadékot fogyasztanak és sportolnak.

A ráncok felbukkanásának késleltetése

A bőr öregedése természetes biológiai folyamat, de abban mégis egyetérthetünk, hogy az életmódunk, szokásaink azért jócskán hatással vannak bőrünk állapotára, így a ráncokra is. Ha egészségesen táplálkozunk, sok vizet iszunk, nem dohányzunk, sokat alszunk és sportolunk, valamint bevizsgált bio/natúr hidratálókrémet és naptejet használunk, akkor jobb eséllyel indulunk a ráncok elleni harcban, mint azok, akik nem fordítanak elég figyelmet ezekre.

Egészséges táplálkozással a ráncok ellen

A vitaminok és ásványi anyagok kiváló bőrápoló tulajdonsággal rendelkeznek, ezért annál jobb, minél több ilyet tartalmazó ételt eszünk.

1.       Gyümölcsökkel, zöldségekkel a ráncok ellen: ezek olyan antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek semlegesítik a kollagént károsító szabad gyököket, így gondoskodnak a bőr friss és fiatalos kinézetéről. A citrusfélékben, a paprikában, a káposztában és az almában például rengeteg a C-vitamin, a spenótban és a brokkoliban az E-vitamin, a paradicsomban pedig a likopin

Tudta-e?

Ha megeszünk napi 1 paradicsomot egy kis olívaolajjal (mert csak így szívódik fel), akkor védettebbek leszünk a nap káros UV-sugaraival szemben!

2.       Tengeri hallal a ráncok ellen: a tengeri halak E-vitaminban és omega-3 zsírsavban gazdagok, így elősegítik a bőr regenerálódását.

3.       Vízzel, zöld teával a ráncok ellen: a megfelelő folyadékbevitel nemcsak egészségünk, hanem szépségünk érdekében is lényegbevágó. Fogyasszunk minél több tiszta vizet (legalább 2-3 literrel naponta), vagy antioxidánsokban teli, nem filteres zöld teát.

Láthatjuk, hogy némileg azzal is késleltetjük a ráncok kialakulását, ha bevezetünk néhány egyszerű étket az étrendünkbe.

Coco Chanel francia divattervező mondása:

„Arcodat a természettől kapod ajándékba, csak tőled függ, hogy 50 éves korodra mivé változtatod ezt az arcot”.

Egészséges életmóddal a ráncok ellen

Napjainkban sajnos a stresszt nehéz kiiktatni az életünkből, de ha nem szeretnénk idő előtt ráncos arcot, akkor lehetőség szerint kerüljük a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást, a mértéktelen napozást – meg a többi káros szokást, amit mindannyiban kívülről fújjunk már.

3 ránctalanító életmód tipp:

1.       Alvással a ráncok ellen: az alvásnál kevés jobb szépítő eszköz létezik. A napi min. 8 óra alvás hozzájárul a bőr rugalmasságához. Ha kipihentek vagyunk, akkor az arcbőrünk kisimul. Az állandó alváshiány viszont felgyorsítja a ráncok kialakulását, a bőrünk nyúzott, a szemünk pedig karikás lesz.

2.       A dohányzás mérséklése a ráncok miatt: a dohányzás révén a bőr hidratáltsága drasztikusan csökken, ezáltal szürkévé, fakóvá, és idő előtt ráncossá válik.

3.       A napozás mérséklése a ráncok miatt: a napozás kellemes időtöltés, de csak akkor biztonságos, hogyha védjük magunkat a Nap káros sugaraitól. A napsugárzás a bőr fiatalságának gyilkosa, ezért lehetőleg hétköznapokon is használjunk bevizsgált, bio/natúr napfényvédőt, és 11-15 óra között ne tartozódjunk napon. Ezen kívül érdemes beszerezni egy megfelelő védelemmel ellátott napszemüveget is, amivel kiküszöbölhetjük az állandó hunyorgás és homlokráncolás miatt kialakuló ráncokat. Napozási szabályokért kattintson ide! >>>

Jó tanácsok a ráncok ellen

A fenti jó tanácsokat azért kifizetődő megfogadni, mert az egészségtelen táplálkozás vagy a dohányzás káros hatásait sajnos semmilyen kozmetikum nem tudja semlegesíteni. A fenti tippekkel viszont valamennyire megakadályozhatjuk a bőr idő előtti öregedését. Tekintsünk úgy az arcbőrünkre, mint egy ablakra! Hiába tisztogatjuk folyton a külső felét, ha a belsejével nem törődünk, akkor nem lesz tiszta az összhatás!

A ránctalanítás témaköréről bővebben itt olvashat! >>>

Kató Iringó