Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Bőrápolási tippek mindenkinek

A megfelelő bőrápolási rutin kialakítása nagyon fontos. De hogyan fogjunk neki? Segítünk!

O. lépés: bőrtípus meghatározás

Tudnunk kell, hogy milyen a bőrtípusunk, e nélkül ugyanis nem megyünk semmire. Normál, száraz, zsíros, érzékeny és kombinált/vegyes – többnyire ezek a legtöbbször hangoztatott bőrtípusok. Ha egyedül nem tudjuk eldönteni, hogy melyik típusba tartozunk, akkor kérjünk segítséget egy kozmetikustól. Faggassuk őt ki az egész arcápolási témakörről, mert ő bizonyára tisztában van vele, hogy milyen típusú a bőrünk, és milyen ápolást igényel.

Tudta?

A bőr állapota változhat (pl.: függ évszaktól, menstruációs ciklustól), ezért előfordulhat, hogy egyszer szárazabb, míg másszor zsírosabb képet mutat.

 

I. lépés: arctisztítás

A bőrápolási rutin alfája és omegája az alapos, de kíméletes arctisztítás. Nagyon fontos, hogy reggel és este mindig megszabadítsuk arcunkat a szennyeződésektől (kosz, por, stb.), sminktől, izzadtságtól és faggyútól. Ezzel nemcsak megtisztítjuk az arcot, hanem elő is készítjük a bőrápolási rutin következő lépéseire. 

Sminkelt arc esetén a make-up eltávolításával kezdjük az arctisztítási folyamatot (még akkor is, ha késő van és fáradtak vagyunk). Elég sok sminklemosó irritálja a bőrt, ezért érdemes natúrkozmetikumot választani. Bár sokszor csak a kipróbálás után dől el, hogy az adott termék jó-e a bőrünknek vagy sem.

Tuti tipp:

Ne dőljünk be a vevőcsalogató feliratoknak! Ne a csomagolásnak, a látványnak higgyünk, hanem inkább azt tartsuk szem előtt, ami a bőrünknek jót tesz!

Ha eltávolítottuk a sminket az arcunkról, akkor jöhet az arclemosó - gél, hab, tej vagy szappan formájában. Olyan terméket válasszunk, ami nem szárítja, zsírosítja a bőrt, hanem gyengéden tisztítja. Persze az is fontos, hogy mosakodás közben sose dörzsöljük túl erősen az arcunkat.

II. lépés: tonizálás

Tonik használata főleg akkor ajánlatos, ha zsíros, pattanásos a bőrünk vagy nagyok a pórusaink. Erre jó például egy szalicil savas tonik. Ha száraz vagy érzékeny a bőrünk, akkor extra kényeztetésként áttörölhetjük a bőrünket egy kis gyulladáscsökkentő, hidratáló tonikkal, de akár ki is hagyhatjuk ezt a lépést. Szárító hatású, alkohollal teli tonik viszont egyik bőrtípusnak sem javasolt.

III. lépés: hidratálás

Ha tiszta a bőr, akkor jöhet a mindennapos bőrápolási rutin 3. lépése, a hidratálás! Hidratáló krémet, ránctalanító krémet, szemkörnyék ápolót vagy bármi más krémet csak akkor tegyünk fel, ha az arctisztításon túl vagyunk, hiszen anélkül nem ér semmit az egész. Mindig vékonyan kenjük fel a krémet, mert a bőr egyszerre úgyis csak keveset képes magába szívni. Hogyan krémezzük magunkat? c. cikkünkért kattintson ide! >>

Nagyon sokféle krém kapható a boltok polcain, amit viszont mindenképp ajánlatos beszerezni: egy magas nedvességtartalmú, vitaminos nappali krémet és egy zsírosabb éjszakai krémet - kornak és bőrtípusnak megfelelően. Ezek rendszeres használata azért fontos, hogy a bőr megfelelően legyen hidratálva, és a ráncok később bukkanjanak fel. Szemre, dekoltázsra külön készítmények kaphatóak, de ezeket főleg csak érettebb bőr esetén érdemes alkalmazni. A ránctalanító krémek használatát felesleges túl korán elkezdeni.

Fontos!

Mindig ellenőrizzük, hogy arckrémünk tartalmaz-e UV-szűrőt!

IV. lépés: radír, pakolás, maszk

Ezek már nem a mindennapos bőrápolási rutin részei, tehát csak időnként érdemes bevetni őket. Vannak, akik heti rendszerességgel radírozzák a bőrüket, esetleg minden hétvégén feltesznek egy arcpakolást, de vannak olyanok, akik ezt csak havi szinten végzik. Ez egyéntől és bőrtípustól is függ. Azt azonban tudnunk kell, hogy a túlságosan gyakori használat feleslegesen terheli az arcbőrt.

Kató Iringó