Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Dekoltázs csúcsformában

Piros foltok, pattanások, ráncok a mellkasán? Nem egyedi probléma. Dekoltázsunk bőre sokkal szárazabb, érzékenyebb köszönhetően annak, hogy csaknem egyáltalán nem tartalmaz zsírmirigyet. Felülkerekedhetünk ezen a problémán néhány alapvető óvintézkedéssel.

Fő bűnösök: lusta krémezés + károsító napsugarak

Sokunk megelégszik az arcbőr hidratálásával. Hiba azt gondolni, hogy a testápoló elegendő védelmet nyújt mellkasunk bőrének. A nyak, a vállcsontok, a dekoltázs éppolyan érzékeny, mint az arcunk. Fordítsunk rá kicsit több energiát, és legalább az arcunkra szánt hidratálóból adjunk egy kis enyhülést dekoltázsunknak. Fényvédő krémmel azonban még kevesebben kenik ezt a területet.  

Dekoltázs történelem

A túl mély dekoltázst liberális korunk már hivalkodónak, mi több nevetségesen merésznek tartja. Napjainkhoz képest XIV. Lajos korában például mellrész nélküli ruhákat hordtak, a régi Egyiptomban a mell vonal kivágásának mélysége a társadalmi befolyás nagyságával állt arányban. A toplesst egyenesen az athéni polgárasszonyoknak köszönhetjük, akik ünnepi alkalmakkor pucér felsőtesttel jelentek meg.

Nyaranta mindenki kicsit többet enged láttatni melleiből - a férfiak nagy örömére. De a napsugarak nem válogatnak: attól, hogy az aszfalton korzózunk, nem pedig a homokos tengerparton még megtalálnak minket. Sőt. Az utcán is visszaverődnek a fénynek, ráadásul sokszor kevesebb az árnyékot adó menedékhely. Pedig a dekoltázs bőre hajlamosabb a ráncosodásra. Napsütéses időben gondoskodjunk tehát a fényvédelemről és az állandó hidratálásról.

Frissítő tippek a gyönyörű dekoltázsért

Az illóolajos masszázs nemcsak érzékeinknek kedvez, hanem dekoltázsunk érzékeny bőrét és formába hozza. E célból próbáljuk ki a kismamák körében oly népszerű mandulaolajat. Legalább ilyen jótékony hatású a mézzel vagy kamilla főzetével vegyített testápoló. Bármelyiket választjuk is körkörös mozdulatokkal „dolgozzuk” be bőrünkbe – megindítva a vérkeringést –, hagyjuk rajta legalább negyedóráig, végezetül töröljük át hidegvizes törülközővel.

 

Ki ne ismerné a joghurt jótékony hatásait bélflóránkra? Ám legalább ilyen hasznos külsőleg is. Egy pohár joghurtot keverjünk össze egy kávéskanálnyi búzacsíra-olajjal. Laza mozdulatokkal vigyük fel a kezelendő területre. Hagyjuk hatni 10 percig, majd mossuk le. Hatására megújulnak a károsodott bőrsejtek, kisimul a repedezett bőr köszönhetően a zsírháztartás visszaállásának.

Akut időhiányban szenvedőknek kínálnak gyors és hatékony megoldást a különböző bőrfeszesítők. Ma már fellelhetőek az egészségtudatos életmódot követők nagy örömére a bio alapanyagú készítmények. Amellett tehát, hogy nem kell pepecseléssel bajlódni még vigyázunk egészségünkre is.

Tippünk: bármelyik módszer mellett döntsünk is, előtte radírozzuk át bőrünket. Így a hatóanyagok jobban felszívódnak!

Vetró Rita