Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

A kullancsok a háziállatokat sem kímélik

Kutyáink, macskáink sűrűn mozognak erdős-bokros-füves részeken, így sokszor találkozhatnak kullanccsal. Sajnos a találkozás kimenetele nem mindig happy end.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon kutyájától, macskájától elkaphatja-e a kullancsot

Ezzel kapcsolatban 2 dolgot érdemes leszögezni:

1.       Ha a háziállatunkon olyan kullancsot veszünk észre, ami már a bőrébe fúródva vért is szívott, akkor az a kullancs nem fog ismét vért szívni, így az emberre már nem veszélyes.

2.       Ha viszont a háziállaton csak megkapaszkodott az élősködő, de még nem fúródott be, még nem szívott vért, akkor sajnos bármikor leeshet a ’’taxiról”, és utána akár emberre is felkapaszkodhat vért szívni. Éppen ezért fontos, hogy a kutyák, macskák ne mehessenek fel az ágyra!

Az ízeltlábúak közé tartozó, apró méretű pókszabású kullancsokról bővebben itt olvashat! >>>

Mit tehetek gazdiként a kullancstámadás ellen? 5 tuti tipp következik!

Jó tudni!

Nehogy kutyának való kullancs elleni készítményt cseppentsünk macskára, mert súlyos mérgezést okozhatunk vele!

Ha észrevettük, hogy házi kedvencünket egy kullancs támadta meg…

akkor nem szabad késlekedni, minél hamarabb el kell távolítani az élősködőt, hiszen a kutyáknál például halálos kimenetelű is lehet egy kullancscsípés. Az élősködőt viszont nem lehet csak úgy ujjal kiszedni, mert ha szakszerűtlenül nyúlunk hozzá, akkor még nagyobb bajt okozhatunk. Nagyon fontos, hogy mindig tekergetés nélkül, egyenesen húzzuk ki az élősködőt, méghozzá kullancseltávolító csipesz segítségével.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy hogyan kell egy kullancsot eltávolítani, kattintson ide! >>>

Ha sikeresen eltávolítottuk a kullancsot…

akkor sem sóhajthatunk fel megkönnyebbülten! A kullancscsípés helyét és a háziállat viselkedését az eset után hetekig ajánlott figyelemmel kísérni. Láz, étvágytalanság, kiütés, mozgáskoordinációs problémák vagy sötétbarna vizelet észlelésekor azonnal forduljunk állatorvoshoz, akinek feltétlenül említsük meg a kullancscsípést is. Miután a kis kedvenc nem tud szólni, hogy rosszul érzi magát, ezért a gazda felelőssége felismerni a bajt!

Kató Iringó