Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

13+1 tipp a karácsonyi bevásárláshoz

Minden apró részletre oda kell figyelni a karácsonyi beszerzőkörúton, különben oda az öröm, és csak  a bosszankodás mard!

1. Nézzen körül alaposan: a jó vásárlás időt igényel! Alaposan tájékozódjon az üzletekben, érdemes többet is megnézni, még akkor is, ha tudja, mit szeretne vásárolni.

2. Ne csak az árat nézze:érdemes átböngészni az áruismertetőket is! Kérdezze meg a kereskedőt, ha bizonytalan! Bizalommal fordulhat az OFE tanácsadóihoz.

3. Kérdezze meg a kereskedőt, kicseréli-e később az ajándékot, ha rossz a mérete, nem tetszik a színe, esetleg kettő is van már belőle! (A kereskedő ilyen esetekben nem köteles cserélni, de legtöbbször megteszi)

4. Mindig kérjen nyugtát, különben később nem tud reklamálni!

5. Olyan helyen, semmiképp ne vásároljon, ahol nem adnak nyugtát vagy számlát!

6. Előfordul, hogy később derül ki, hogy a vásárolt termék, hibás, vagy elromlott. A tartós, nagy értékű javaknál egy év a jótállás kötelező időtartama, ezalatt megillet bennünket a javítás, a csere,  az árleszállítás vagy a vásárlástól elállás joga. A hibás terméket a vásárlás helyére is visszavihető, nem szükséges a szervizbe rohangálni.

7. A jótálláson túl megillet bennünket a szavatosság joga is. Ez minden árucikk esetében két év, kivéve, ha feltüntetik rajta a minőségmegőrzés, fogyaszthatóság határidejét. A jótálláshoz hasonlóan ez idő alatt is jár a javítás, a csere, az árleszállítás vagy a vásárlástól elállás joga.

8. Minőségi reklamáció esetében kötelező a jegyzőkönyv felvétele! Ez jó a vásárlónak, és jó a kereskedőnek is, a későbbi viták elkerülése érdekében. A vásárlók könyve nem helyettesíti a jegyzőkönyvet!

9. Előfordul, hogy többféle árat talál egy árucikken, vagy a szórólapon: mindig a legalacsonyabbat kell kifizetni!

10. Bosszantó, ha főzés, sütés közben derül ki, hogy ízetlen, vagy éppen túlzottan is szagos az éteknek szánt alapanyag: mindig jól nézze meg az élelmiszerek fogyaszthatósági határidejét! Ne dőljön  be annak, hogy az eladó szerint az még jó, miközben már régen lejárt a határideje!

11. Akciós árut nem cserélünk: ugye, sokszor látunk ilyen feliratot?! Ez azonban nem igaz! A kereskedő az akciós árut is köteles kicserélni, ha az hibás (kivéve, ha éppen a hiba miatt lett leárazva és erre felhívják a figyelmedet).

12. Figyelmesen nézze meg az áruházak ünnepi nyitva tartását!  December 24-én legkésőbb 14 órakor zárnak az üzletek!

13. Fokozottan vigyázzunk az értékeinkre!  Vigyázzunk értéktárgyainkra a tömegben, ne nézelődj ünknyitott táskával, ne hagyjuk a gépkocsiban értéktárgyat, a frissen vásárolt ajándékokat, ne felejtsük a próbafülkében a táskánkat!

+1: Ne sértődjünk meg, ha a biztonsági őr udvariasan megkér bennünket, hogy mutassuk meg a táskánkat, vagy emeljük fel a bevásárlókocsiba dobott télikabátokat: a bolti tolvajok legtöbbször vásárlónak álcázzák magukat, és a biztonsági őr csak a dolgát végzi. Legyünk türelmesek egymással!

Madudák Tímea