Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Csupa ragyogás - karácsonyi make-up

Előfordulhat, hogy a karácsonyi előkészületektől kissé megfáradt női arcok smink után kiáltanak. Nem hiába van az a mondás, hogy egy hölgy „mielőtt megengedné a világnak, hogy ítéletet mondjon az arcáról, még előbb nekiáll megalkotni azt”.

Karácsony egyszer van az évben, úgyhogy ha a mindennapokban szeretünk sminkelni, akkor erre az ünnepi alkalomra készüljünk különlegesen szép sminkkel, ha viszont a hétköznapokban nem szeretjük festeni magunkat, akkor is érdemes kísérletezni, hátha a sok bóknak köszönhetően kedvet kapunk.

Karácsonyi alapozás

Minden smink alapja a tökéletes alapozás, segítségével egyenletessé, így akár évekkel fiatalabbá varázsolhatjuk arcunkat. Ez történhet alapozóval, színezett hidratálókrémmel vagy BB krémmel, persze csak vékony rétegben. Mindhármat felvihetjük a tenyerünkkel, de sminkszivaccsal is. Nagyobb bőrhibák esetén érdemes korrektort is alkalmazni.

Az alapozást mindig púderrel kell fixálni, ha ezt kihagyjuk, lehet, hogy már a karácsonyi vacsora végére lemászik rólunk a festék, bármennyire is sokat fáradoztunk rajta. Ha viszont púderrel rögzítjük, akkor sokáig fent marad, úgyhogy legyen ez mindig a befejező lépés. Karácsonykor feltehetünk kimondottan gyöngyházfényű púdert is, hiszen ünnep van, ráadásul az enyhe csillogás optikailag enyhíti a ráncokat is. Végül járomcsontunkra dobjunk fel egy kis pirosítót is hosszanti irányban, ezzel kifejezőbbé tesszük a vonásainkat.

Ha karácsonyi vendégségbe megyünk, akkor vigyük magunkkal a púderünket, így bármikor felfrissíthetjük a sminkünket egy leheletnyi réteggel, akár dekoltázsunkra tehetünk egy kicsit.

Karácsonyi szemek

Egy jó szemfestéssel sokat dobhatunk külsőnkön a nagy karácsonyi beszélgetések előtt. Az ünneppel úgy harmonizálhat legjobban a szemsminkünk, ha selymesen csillogó gyöngyházfénnyel, rózsaszínnel kevert meleg tónusokkal vagy fényűző metálos árnyalatokkal dolgozunk. Ha nem szeretnénk túl drámai szemfestést, csak egy kicsit mást, mint amit általában szoktunk, akkor vizezzük be enyhén az applikátort, mielőtt a szemhéjpúderbe mártanánk, így a végeredmény intenzívebb lesz, de nem túlzó.

  

Karácsonykor nyugodtan játszhatunk a színekkel, tekintetünket kiemelhetjük például arany-bronzos, fekete-ezüstös, lila-rózsaszínes kombinációkkal, csak az a lényeg, hogy a világosabb szín kerüljön mindig a szemzugba, a sötétebb pedig a szemhéj külső felére. Legjobb, ha alapozóbázist/prímert kenünk fel először a szemhéjunkra, s csak erre kerül rá a szemhéjpor.

Karácsonyi ajkak

A rúzs a legtöbbet eladott sminktermék a világon, nem véletlenül, hiszen az ajkak, minél teltebbek, annál jobban kifejezik nőiességünk báját. Például egy megfelelő árnyalatú vörös rúzzsal pillanatok alatt magunkra irányíthatjuk a figyelmet, világos bőrhöz majdnem mindegyik piros árnyalat illik, barnább bőrhöz viszont inkább a vöröses árnyalatok.

Persze egy szájfénnyel vagy egy matt színű rúzzsal is hasonló megnyerő, alkalmi hatást érhetünk el. Karácsonykor fontos, hogy a rúzs sokáig fenn maradjon az ajkainkon, ezért most nem lesz elég, ha csak egyszerűen felkenjük a kedvenc rúzsunkat, mert akkor hamar lejön a sok evés-ivás-puszilkodás miatt.

Úgy tehetjük tartóssá az ajakfestésünket, ha:

Ha ezt az öt lépést betartjuk, sokkal tartósabb lesz az eredmény, így nyugodtan tündökölhetünk a karácsonyfa alatt. Arra azonban figyeljünk, hogy domináns ajkaknál (piros, fukszia, narancs, stb.) a szemfestés legyen inkább visszafogott.

Kató Iringó