Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Tinik kontra bipoláris zavar

A hangulatingadozás tizenévesen gyakori. De hogy mikortól beszélünk bipoláris zavarról, vagyis mániás-depresszióról?

Hiszti vagy depresszió?

A bipoláris zavar, más néven mániás-depresszió, egészen más gyermekkorban és a tinédzsereknél. Utóbbiaknál sokkal nehezebb felismerni a problémát, hiszen a tizenévesek amúgy is hajlamosabbak a hangulatingadozásra. A fiatal felnőttek többsége produkálja a klasszikus tüneteket, mint a depresszió, ingerlékenység, többlet energia. Így valóban nem egyszerű felismerni, hogy bipoláris zavarról van-e szó, vagy csak egyszerűen a gyerek kamaszodik.

Ma már a szakemberek is felismerték a diagnózis nehézségét, ezért nem is betegségről, hanem spektrumzavarról beszélnek. Ez azt jelenti, hogy nincs éles határ a beteg és nem beteg között, hanem mindenki egy skála valamely pontján helyezkedik el. Ha a kamasz gyerekünknek naponta súlyos hangulatingadozásai vannak, depressziósnak látjuk őket, nem tudnak koncentrálni, hiperszexulalitást tapasztalunk, vagy dühkitöréseik vannak, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni.

Mit tehet a szülő?

Egy 2007-es amerikai tanulmány szerint 1994 és 2003 között az 14 ás 18 éves korosztályban 40-szeresére nőtt a bipoláris zavarral küzdők száma, mint az azt megelőző időszakban. A fentiek értelmében meg kell azonban jegyezni, hogy az ilyen statisztikákat jelentősen befolyásolja, hol húzzuk meg a határt. A vizsgálatban résztvevő orvosok szerint a legtöbb, amit a szülő tehet, hogy türelemmel és megértéssel fordul gyermeke felé, és szakember segítségét kéri. A bipoláris zavar jól kezelhető és akár véglegesen is megszüntethető. Fontos azonban megjegyezni, hogy inkább pszichoterápiás szakemberek segítségét kérjük, és semmiképpen se induljunk el a gyógyszeres kezelés irányába.

Segít az omega 3

Több orvosi kutatás is bebizonyította, hogy az omega3 zsírsav bevitelével csökkenhetnek a depresszió tünetei. Az idegrendszer membránjainak ugyanis 30-40%-a omega 3 zsírsavakból épül fel, így annak szintet tartása, serkentése kulcsfontosságú lehet a „betegek”esetében. Szintén szakemberek mutatták ki, hogy Magyarországon az évi 15 kg halfogyasztás mellett a bipoláris betegségek 5.5%-os gyakoriságot mutatnak, addig Puerto Ricoban 35 kg halfogyasztással ez 1%-os, Izlandon 115 kg-os halfogyasztással 0.2%-os gyakoriság jár. Mindez azt támasztja alá, hogy az omega3 zsírsav fogyasztása jótékony hatással van az idegrendszerre, egyben a depresszióra is.