Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

20 éves a Down Alapítvány

Október 4-én konferenciákkal, kiállításokkal és koncertekkel ünnepli huszadik születésnapját a Down Alapítvány.

Magyarországon évente körülbelül 80-100 újszülött jön világra Down-szindrómával, és körülbelül 10-11 ezerre tehető a Magyarországon élő downosok száma. A Down Alapítvány holisztikus szemléletmódjával és egészségügyi, oktatási-fejlesztési és szociális szolgáltatásaival azt kívánja elérni, hogy minden Down-szindrómás gyermek családban nőhessen fel, és felnőttként a lehető legközelebb kerüljön az önálló élethez.

A szervezet a húsz év alatt alternatív oktatási metodikákat, terápiákat, korai fejlesztési módszereket honosított meg. Olyan családokat segítő szolgáltatásokat dolgozott ki és vezetett be, mint a krízisotthon vagy a napközi otthon. Létrehozott egy élethosszig tartó komplex szolgáltatásrendszert is.

 A Down Dada szolgálat 1996-ban kezdte meg tevékenységét: az önkéntesekből és sorstárs szülőkből álló szervezet ma már országos szinten elérhető. A családok korai felkarolása és a sorstársi segítség nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a szülők könnyebben felkészüljenek a megváltozott életvitelre.

Az alapítvány eddig elért eredményeit konferenciákon és kiállításokon ismerhetik meg a látogatók, a programokat csocsóverseny, erőemelő verseny és kézműves foglalkozások színesítik. A rendezvényen fellép többek között a Nemadomfel Együttes, a Baltazár Színház, a Rippel-fivérek és DJ Dominique, valamint Szandi, Kozma Orsi, Geszti Péter és Nagy Feró.

forrás: mti