Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Gyulladás állhat a szívbillentyű-szűkület hátterében

A szívből eredő főverőér, az aorta billentyűje idős korban beszűkülhet, ami súlyos vérkeringési zavarokhoz vezethet. A svéd Karolinska Intézet kutatócsoportja kimutatta, hogy ennek a betegségnek a kialakulásában különleges gyulladásos folyamat játszik szerepet.

A felfedezés azt jelenti, hogy a jövőben műtét helyett gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel is kezelhető lesz a betegség. Valaha - főleg fiatalkorban - gyakori volt a reumás láz, a sokízületi gyulladás. Súlyos következménye a szívbillentyűk megbetegedése volt: legtöbbször a bal szívkamra és pitvar közötti kéthegyű billentyűt károsította. Ilyenkor a kamra és a pitvar közötti szájadék nem nyílt ki rendesen: a gyulladás következtében beszűkült, aminek súlyos következményei lehettek. A kétszárnyú ajtóként működő bejáratot tehát ki kellett nyitni. A gyulladás következtében összetapadt ajtószárnyakat a sebész a szívsebészet korai időszakában a szívbe nyúlva, ujjával feszítette szét.

Azóta azonban nemcsak a technika tökéletesedett, hanem megfelelő gyógyszeres kezeléssel sikerült ezt a gyulladásos folyamatot megelőzni, ezért az ilyen billentyűhiba Európában most már igen ritka. Ezzel szemben mind tovább élünk és az idős emberek leggyakoribb szívbillentyű betegsége a főverőér, az aorta billentyűjének beszűkülése. Ez más kórkép, mint az egykor gyakori billentyűszűkület.

A billentyű nemcsak beszűkíti a véráramlás útját, de nehézkes mozgásúvá lesz, mert merevvé is válik, mész rakódik le benne, ezért ezt nem lehet a sebész ujjával kinyitni. A megoldás a billentyű cseréje, ami nagy műtét és költséges beavatkozás.

A Karolinska Intézet kutatói azonban kimutatták, hogy az aortabillentyű meszesedéses károsodásában szintén gyulladásos folyamat játszik szerepet: a szövetekben immunsejtek és gyulladásos anyagok, leukotriének találhatók. A legkifejezettebb gyulladás a legszűkebb billentyűkben volt, a leukotriének pedig sejttenyészetben fokozták a billentyűsejtek meszesedését. "Az eredmények arra utalnak, hogy az aortabillentyű-szűkület kezelését a jövőben gyulladáscsökkentő gyógyszerek jelenthetik és akkor sok ilyen beteg - akiknek többsége idős ember - a folyamat lassítása útján elkerülhetné a műtétet" - nyilatkozta a munkacsoport nevében Magnus Black. A vizsgálat eredményeit az egyik legfontosabb szívgyógyászati folyóirat, a Circulation közölte.

Forrás: MTI