Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Vérnyomás csökkentés kenyérrel?

Teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér rendszeres fogyasztásával a magas vérnyomással küzdő betegek a gyógyszerekéhez hasonló hatást érhetnek el – állítják skót kutatók az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban.

Az Aberdeeni Egyetem kutatói Frank Thies vezetésével 233 önkéntes részvételével végezték vizsgálatukat. A tanulmányt azért indították el, mert világszerte történtek már megfigyelések a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztásának előnyeivel kapcsolatban, de megfelelően tervezett és ellenőrzött tudományos vizsgálatokra nem került sor.

A középkorú, gondos ellenőrzéssel egészségesnek talált önkéntesek először négy hétig finomlisztből készült fehérkenyeret és pékárut fogyasztottak.

Ezt követően a csoport egyharmada - véletlenszerű kiválasztás szerint – továbbra is ezt az étrendet kapta. A többiek teljes őrlésű gabonaféléket, illetve barnakenyeret és zabféléket kaptak a következő 12 héten keresztül.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a koszorúér-betegség kockázati tényezői, a vérzsírok, valamint a gyulladást jelző laboratóriumi leletek hogyan változnak a három csoport tagjaiban. A résztvevőkből 27 menetközben kiszállt, így végül 206 vizsgált személy adatait értékelték. "A szisztolés vérnyomás átlagosan hat higanymillimétert csökkent a teljes őrlésű gabonaféléket és zabot fogyasztó csoportban és ez a változás megfelel annak, amit egy új vérnyomáscsökkentő gyógyszer bevezetése esetén várhatunk" - hangoztatta a vizsgálat vezetője. "Ez a kedvező hatás a szívroham kockázatát 15 százalékkal, az agyi katasztrófa rizikóját 25 százalékkal csökkenti" - tette hozzá Thies professzor.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek


» Magas vérnyomás