Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

A mikroáram terápia menete – a gyógyulás folyamata

Mikroáram terápia során mikroamper erősségű áramot vezetnek végig a test különböző pontjai között. A kezelés időtartama általában 30 perctől két óráig változik.

Ma már otthon alkalmazható eszközök is léteznek (ilyen a MicroDoctor is) melyekkel akár naponta is végezhető a kezelés, ami a hatékonyságot nagy mértékben fokozza. A fájdalom oldódása gyakran hetek, hónapok alatt megy végbe, a teljes folyamat pedig esetenként évekig is eltarthat, sokan azonban már néhány kezelés után érzik a jótékony hatást.

Tanulmányok szerint a mikoráram terápia segít helyreállítani a gyógyulásért felelős anyagcsere-folyamatokat. Szabályozza a sejtek energiaszintjét az ATP (Adenozin-trifoszfát – energiatároló molekula) termelés segítésével, ami a sejtekben lezajló biológiai folyamatok fő üzemanyaga. Ahogy nő az energiaszint, úgy nő a sejtek képessége, hogy aktív transzport révén megszabaduljanak a melléktermékektől (sejtszeméttől), és az ne tudjon felhalmozódni bennük. 

Ugyanez a folyamat szükséges a sejtek tápanyagfelvételéhez, és energia szükséges az osztódáshoz is. Ezek által lehetővé válik a rosszul működő sejtek funkciójának helyreállítása, vagy a sérült sejtek újakra cserélése. 

A mikroáram terápiát követően fokozódik a sejtek fehérjeszintézise és helyreáll a membránjukon keresztül zajló ion-áramlás, ami az ideg és izomsejtek esetén nagyon fontos elem, de minden testi sejt sajátja is.

Az enzimatikus folyamatok - így az anyagcsere - fokozódnak, így lehetővé válik a gyulladás során felhalmozódó és a gyulladást fenntartó hírvivő molekulák gyorsabb lebontása, eltávolítása. A mikoráram terápia elősegíti továbbá az izomsejtek glikogén felhasználását, mellyel gyorsabb energianyerésre képesek. A fentiek miatt a sejtek és szövetek normál funkciója gyorsabban helyreáll, akár sérülés, gyulladás akár egy erősebb megerőltetés után is. Ez a kezelés csökkenti például a fizikai terhelést követő izomláz mértékét is.

Tudta?

Az ízületi fájdalomcsillapító és ízületi gyulladás csökkentő hatású MicroDoctor készülék egy gyógyászati segédeszköz, amely mikroáram terápia során képes megszüntetni vagy enyhíteni a fájdalmakat.

Bővebben az ízületi gyulladás csökkentő és fájdalomcsillapító készülékről >>

A mikroáram terápiával elérhető eredményt elősegíthetjük könnyű aerob mozgással, és fokozott folyadékbevitellel, illetve megfelelő diétával is. Ez utóbbi ásványi anyagokban (és elektronokban) gazdag zöldségdús étkezést jelent.  

A mikroáram terápia hatékonyabb más elektromos fizioterápiáknál, mivel az alkalmazott igen kis erősségű áram miatt szinte nincs szöveti ellenállás. Így a kezelt személy nem is érez vagy alig érez valamit az alkalmazott áramból, ennek ellenére az áram jelen van.

A Micro Doctorral végezhető mikroáram terápia nagyon biztonságos eljárás, mellékhatásai mindezidáig nem ismeretesek. Alkalmazása azonban pacemakerrel élő személyek, valamint az elektromágneses mezőre érzékenyek esetén nem javasolt.

A kezelés hatékonysága egyénenként változó, így hatása és a kezelés szükséges ideje is nehezen megjósolható. Épp ezért inkább szükség lehet rendszeres, mint alkalomszerű használata.

Kapcsolódó cikkek


» A mikroáram terápia