Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

A mikroáram terápia

A mikroáramú elektromos ideg-izom stimuláció vagy mikroáram terápia az egyik legmodernebb fizioterápiás eljárás.

Mikroárammal az ízületi gyulladás ellen

Ahogy a neve is mutatja, igen kis erősségű (az Amper milliomod része)  áram alkamazásáról van szó, ami az érintett sejteken és szöveti trigger pontokon áthatolva stimulálja a test gyógyító mechanizmusait. A MENS (Microcurrent Electrical Neuromuscular Stimulation = Mikroáramú Elektromos ideg-izom Stimuláció) vagy mikroáram terápia során alkalmazott áram sokkal kisebb a korábban az orvosi kezelésekhez ajánlott áramerősség tartománynál.

A test összes sejtjének saját elektromos tevékenysége van. A normálistól eltérő állapotok pl.: gyulladás vagy sérülések megzavarják a sejt saját bioelektromos rezgését.

A mikroáram terápia azon az elven alapul, miszerint a test saját bioelektromos áramához hasonlatos áram alkalmazása fokozza a szöveti regenerálódás és gyógyulás folyamatát.

A mikroáram terápia leghatékonyabban a lágy szövetek gyulladásai, ízületi gyulladás, izomfájdalmak és krónikus fájdalmak (pl.: fibromialgia, neuropátia, övsömör) esetén alkalmazható.

Mi is az a mikroáram terápia?

A mikroáram terápia, vagy ahogy még szoktak rá utalni a MENS (Mikroáram Elektromos Neuromuszkuláris Stimuláció) egy nagyon kis erősségű pulzáló elektromos árammal végzett kezelés.

Ezek az áramok arra a finom szintre vannak hangolva, amelyen a test sejtszintjén végbemenő elektromos tevékenységek is zajlanak. Ez az kis erősségű árammintázat biológiailag sokkal közelebb áll szervezetünkhöz, mint más elektromos stimulációk. Ezáltal képesek áthatolni a sejteken és nem haladnak el mellette, mint a hagyományos elektromos terápiás eszközök esetén. Az Arndt-Schultz törvény azt mondja ki, hogy: „ Gyenge stimulusok erősítik az élettani folyamatokat, míg a nagyon erős stimulusok gátolják, vagy megszüntetik azokat.”

A mikroáram terápia a sejtekre jellemző áramerősségekkel működik mikroAmperes tartományban, ami az Amper milliomod része.

A MENS nem keverendő össze a TENS (Bőrön keresztüli elektromos idegstimuláció) kezeléssel, ami milliamperekkel dolgozik (ez ezerszeres áramerősséget jelent) és esetében a kezelés pusztán ideg és izomstimuláció hatására kialakuló reflexes folyamtokon alapul. Ettől függetlenül mindkét kezelésnek megvan a maga alkalmazási helye.

A mikroáramok tanulmányozása 40 évvel ezelőttre vezethető vissza, de csak az utóbbi tíz évben vált lehetővé hétköznapi alkalmazásuk lehetősége, a technika fejlődésének eredményeképpen. A mikroáram terápia során az érzékelhető szintnél kisebb erősségű áram harmonizálja a sejtszinten normálisan végbemenő folyamatokat, ha azok sérülés vagy más károsító hatásra megzavarodtak. A külsőleg alkalmazott mikroáram fokozza a sejtek ATP termelését, fehérjeszintézisét, oxigenizációját, ionáramlásait, tápanyagfelvételét, az anyagcsere melléktermékek eltávolítását és semlegesíti a károsodott sejtek váltakozó polaritását.

Ezáltal a kezelés hatására sejtszinten áll helyre az egyensúly, és ez eredményezi a sebek, húzódások, gyulladásos folyamatok gyorsabb gyógyulását, a - főként ízületi és izom - fájdalmak csökkenését, megszűnését.

Tudta?

Az ízületi gyulladás csökkentő és fájdalomcsillapító hatású MicroDoctor készülék akár sebek kezelésére, izomláz megelőzésére vagy enyhítésére, illetve fülcsengés vagy fülzúgás ellen is alkalmazható!

Bővebben a termékről >>

A mikroáram biológiailag érzékeny stimulációs hatása ott hat legjobban, ahol a test saját elektromos árama nem működik.  Az emberi testre ugyanis vonatkoznak az elektromosság természetes törvényei: „ Az elektromos áram mindig a legkisebb ellenállás irányába halad”. Így a test elektromos árama inkább a sérülés körül fog keringeni, és nem hatol át a sérült sejteken.

A külsőleg alkalmazott mikroáram azonban áthatol ezeken a sejteken és helyreállítja azok működéseit. A sejtaktivitás helyreállítását követően az egészséges anyagcsere fájdalommentes belső környezetet eredményez.

Vitaminsziget.com