Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Betegségünk kulcsa az őssejt!

Sok beteg embernek hitet és erőt ad, az őssejtekkel kapcsolatos kutatások eredményei. Ma már nem ritka, hogy őssejtek felhasználásával, csodás gyógyulások mennek végbe. Nem hiába egyre több szülő veszi igénybe a sejtbankok szolgáltatását! És valljuk be, melyik anya nem szeretné, hogy gyermeke betegségének kulcsa csupán 1 kilométerre legyen egy sejtbankban! Az őssejteket ma már több mint nyolcvan akut vagy krónikus betegség kezelésében használják.

De mi is az őssejt?

Az őssejtek úgynevezett anyasejtek, mert belőlük fejlődnek ki az emberi test összes sejtjei. A legelső ilyen sejt a megtermékenyített petesejt, de találhatók még az embrionális szövetekben is, sőt az újszülött vérében is. Az őssejt különböző funkciót ellátó sejtté vagy szövetté tud alakulni.

Az őssejtek minden szövetünkben állandóan jelen vannak, és felelősek azért, hogy a szervezet kismértékű károsodásait helyreállítsák. Kijavítják a sérült szöveteket, és folyamatosan cserélik a legyengült sejteket. Mindannyiunk számára életbevágó fontosságú egészségmegőrző szerepet töltenek be a szervezetünkben.

Köldökzsinórvér

Az őssejteknek három lehetséges forrása van: embrió, köldökzsinórvér és a perifériás vér. Ezek közül is a köldökzsinórvérrel fogunk részletesebben foglalkozni, hisz ez az a forrás, ami minden várandós anyuka számára elérhető.

Az őssejtek természetes forrása a köldökzsinórvér (KZSV). A köldökzsinórvér emberi vér, melyet a méhlepényből és a köldökzsinórból nyernek. A méhlepényből a köldökzsinóron keresztül a baba megszületése után gyorsan és könnyen, percek alatt gyűjthető vér. Gyakorlatilag teljes biztonsággal végezhető vérvételi folyamat, ami a baba és a mama számára is egyaránt fájdalommentes.

Sejtbank szolgáltatások

A sejtbankok segítségével biztonságosan lehet tárolni és gyűjteni az őssejteket. Ha valaki szeretné a szolgáltatásokat igénybe venni, nem kell mást tennie, mint bemenni az egyik sejtbankba és megkötni velük a szerződést.

Ám az őssejtek tárolásához szükséges néhány szűrést (HIV, Hepatitis B és C, szifilisz és CMV) elvégezeztetnie a kismamának. Ezeket, a vizsgálatokat érdemes a 30-32 hétben megcsináltatni. Ha minden eredmény jó lett, akkor már nincs semmi akadálya a tárolásnak.

Vizsgálatok és a szerződés megkötése után kapnak a szülők egy speciális gyűjtőzacskót. Amit a szülés előtt oda kell adni az orvosnak vagy a nővérnek - de semmi kép ne maradjon otthon! Sejtbanktól függ, hogy a levett mintát hány fokon kell tárolni, de ált. 4-25C között. Fontos, hogy a levett köldökzsinórvért 36 órán belül el kell juttatni a sejtbankhoz! A beérkezett mintát megvizsgálják, majd folyékony nitrogén gőzében tárolják. A tárolása megfelelő körülmények között 15 -20 év is lehet.

Sajnos minden pozitívum ellenére, egyetlen dolog nem kedvező, mégpedig a szolgáltatás ára, ami 150-350 ezer Ft között mozog. Szokták mondani, hogy egészséget nem vehetünk pénzzel!- kivéve ebben az esetben.

Köldökzsinórvér előnyei

A köldökzsinórvér számos előnnyel bír a többi forráshoz képest. A sejtjeink velünk egyidősek, és nem mindegy, hogy már hány osztódáson mentek keresztül, és milyen környezeti hatások érték őket (betegségeink, gyógyszerek, stb.). A köldökzsinórvérből származó őssejt újszülöttnek tekinthető, frissek és életképesek.

A KZSV őssejtjei immunológiai szempontból 100%-osan megfelelnek a saját szervezet számára, valamint adott esetben felhasználhatók lehetnek a testvéreknél és más rokon családtagoknál is.

A köldökzsinórvérben található nagyszámú őssejt, szelektíven a károsodott területre juttatva alkalmas arra, hogy a károsodott szöveteket regenerálja. Világszerte számos betegség kezelésénél alkalmaznak KZSV eredetű őssejteket: leggyakrabban a rosszindulatú daganatos betegségek esetében, bizonyos autoimmun betegségek gyógyításakor, valamint infarktus utáni kezelés során. Az őssejteket ma már több mint nyolcvan akut vagy krónikus betegség kezelésében használják.

Bővebb információt a www.krio.hu, www.sejtbank.com, www.zelion.hu oldalakon találhatnak.

Koczka Kinga