Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Geotermikus energia

A geotermikus energia a Föld kőzetlemezeinek természetes mozgásából származó energia. A többi alternatív energiaforrással megegyezően kimeríthetetlen, tiszta, szabadon hozzáférhető és mindenütt rendelkezésre álló, környezetkímélő energiaforrás.

A geotermikus energia (termálvíz) hasznosítása egyre elterjedtebb, és nem csak házak fűtésére, hanem ipari méretekben is, akár fűtésre, akár geotermikus erőművekről legyen szó.

A Kárpát-medence, de különösen Magyarország területe alatt a földkéreg az átlagosnál vékonyabb, ezért hazánk geotermikus adottságai igen kedvezőek. A Föld belsejéből kifelé irányuló hőáram átlagos értéke 90-100 mW/m2, ami mintegy kétszerese a kontinentális átlagnak. A geotermikus energiát nem ipari méreteknél legegyszerűbben hőszivattyúval lehet kinyerni.

A termálvíz közvetlen hasznosítási formái:

A hőszivattyú igen alkalmas szerkezet házaink, lakásaink fűtésére, ráadásul egyre jobban megéri üzemeltetni ezeket. A földbe akár vertikálisan akár horizontálisan elhelyezett földszondák, egy állandó hőfokot tudnak a felszínre hozni, melyből a hőszivattyú melegvizet készít.

A szondák gyűjtik össze a föld hőjét. A szondákból az összegyűjtött hőt szigetelt csővezetékkel elszállítjuk a hőszivattyúhoz. A geotermikus hőszivattyú viszonylag alacsony hőmérsékletű vízből képes meleg vizet előállítani. A földből körülbelül 12-16 C°-os hőt tudunk felszínre hozni és a hőszivattyúba juttatni.

A hőszivattyú ebből az alacsony hőmérsékletű folyadékból 45-55 C°-os meleg vizet állít elő. Ezt a meleg vizet fel lehet használni fűtésre, használati meleg vízre, medencék fűtésére, és még hűtésre is. A geotermikus hőszivattyú a lelke az egész rendszernek.