Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

A lányok betegsége - anorexia

Az egyik leggyakoribb étkezési zavar az anorexia. Az orvosok anorexia nervózának nevezik a lelki eredetű, kóros lesoványodást, amely az újabb felmérések szerint sokkal gyakoribb, mint eddig vélték.

A Pszichiáterek Királyi Társasága szerint az anorexia ma már a harmadik legelterjedtebb betegség a fiatal nők körében - az elhízás és az asztma után. A leginkább veszélyeztetettek a 13 és 19 év közötti lányok, a 15 éves lányok között például hétszer nagyobb az anorexiások aránya, mint a hasonló korú fiúk esetében.

Anorexia kialakulása

A betegség hátterében elsősorban pszichológiai tényezők játszanak szerepet. Ebben korunk szépségideálja, a média és a divat szerepe túlzottan fontos szerepet tölt be. A fiatal lányoknál komoly problémákat okoz az úgynevezett "Szupernő-szindróma", melynek lényege, hogy az élet minden területén elvárja tőlük a tökéletességet. A címlapokról, a plákotokról vékony, csinos nők néznek vissza. A Barbie-baba természetellenes karcsúsága is minta a lányok számára.

Emiatt torz önkép/önértékelés alakul ki. Testképzavar, melynél a lányok túl kövérnek érzik magukat, holott esetleg csak egy kicsit dundi. Az anorexia gyakran tudatosan megkezdett fogyókúrával indul, melyet az egyén "nem tud abbahagyni".

Tudta?

"Drunkorexia": ezt a nem hivatalos elnevezést kapta az az aggasztóan terjedő új étkezési rendellenesség, amelynek szenvedő alanyai szinte csak alkoholt vesznek magukhoz kalória gyanánt.

Anorexia tüneti:

Anorexia kezelése

Mivel egy komoly betegségről van szó, ami akár halállal is végződő, mindenképpen orvoshoz kell fordulnia. Ez a lépés sajnos a legnehezebb. Mivel a legtöbb beteg nem akarja elismerni/beismerni betegségét. Sajnos azonban ez esetben orvosi segítségre van szükség.

Az anorexia kezelése összetett, igen nehéz, hosszadalmas folyamat. Az orvos állapítja meg a vizsgálatok alapján, hogy a betegnek mire van szüksége. Pszichiáterre feltétlenül szükség van. Ha szükséges, akkor kórházban gondoskodnak a megfelelő tápanyag felvételről, egészen addig, amíg el nem éri a kívánt testsúlyt. A betegség időtartama egyénenként változó, néhány hónaptól egészen 4-5 évig is elhúzódhat.

Divat és az anorexia

Az utóbbi időben kampányt indítottak a túl sovány modellek ellen, mely az egyre több halálesetnek köszönhető. A divatvilágban nagy megdöbbenést okozott a 21 éves brazil modell Ana Carolina Reston halála. A modell halála előtt mindössze 40 kilogrammra fogyott le, ami a 174 centiméter magasságához nagyon kevés.

Ennek hatására többen úgy döntöttek, hogy nem alkalmaznak alultáplált hölgyeket modelleknek. Leonor Perez Pita a madridi divathét vezetője azt nyilatkozta: "Megállapítottuk, hogy a modelleknek, akiknek mint nevük is mutatja, követendő modellként kell szolgálniuk, nem lehetnek parádézó csontvázak". Remélhetőleg vége lesz a csontsovány lányok időszakának és a kerekded formák visszatérnek a divat világába.

Kapcsolódó cikkek


» Riasztó: itt az anorexia utóda