Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

A borsmenta

Menta piperita              

Ezt az aromás illatú gyógynövényt már évszázadok óta használják emésztési zavarok, megfázás és fejfájás ellen. A mai orvostudomány főleg az emésztőrendszer megnyugtatására, emésztési zavarok, irritábilis bél szind­róma és egyéb panaszok megszüntetésére alkalmazza.

A világon szinte mindenütt termesztik a borsmentát a konyhaművészet­ben és a gyógyászatban betöltött szerepe miatt. A fodormenta és a vízi menta természetes hibridjeként megjelenő borsmentának a mentákra jellemző hasábos szára, lándzsa alakú, sötétzöld vagy lilás levelei és lila virágai vannak. Gyógyászati célra a növény leveles szárát kell begyűjte­ni, közvetlenül a virágzás előtt. A borsmenta aktív hatóanyagának, a több mint 40 különféle vegyületből álló aromás illóolajának köszönhe­ti gyógyító értékét. A legjelentősebbek közé tartozik a mentol (az illóolaj 35-50%-a). amenton (15-30%) és a mentil-acetát (3-10%). Gyógyásza­ti célra a borsmentaolajat a növény föld feletti részeinek vízgőz-desztil­lációjával nyerik.                                                                                           

Általánosan javallt:

 • gyomorégés. émelygés, emésztési zavarok enyhítésére
 • diverticulitis és az irritábilis bél szindróma tüneteinek megszüntetésére
 • epekövek oldására
 • leheletfrissítésre
 • izomfájdalmak enyhítésére

Az emésztési zavarok enyhítésére kitűnő borsmenta görcsoldó tulajdon­sággal rendelkezik, és mérsékli az izomtónust. Ezenkívül jó a lehelet felfrissítésére és orrdugulás ellen is.

A borsmentaolaj hatására az emésztőrendszer sima­izmai ellazulnak, így megszünteti a bélgörcsöket és a bélgázt. Görcsoldó tulajdonsága a hastáji fájdalmakkal váltakozó hasmenéses és székreke­déses rohamokkal járó emésztési zavarok, az irritábilis bél szindróma ke­zelésében is hasznos lehet. A borsmentában lévő mentol úgy fokozza az emésztést, hogy serkenti a természetes emésztőnedvek és az epe ter­melődését.

E tulajdonsága teszi a borsmenta-olajat az egyik legnépsze­rűbb, recept nélkül kapható savkötő szerré. Számos kísérlet igazolja, hogy a borsmenta illóolaja képes az epekövek oldására is, ezzel szükségtelenné téve a sebészi beavatkozást. Mielőtt azonban erre a célra használná az olajat, feltétlenül beszéljen orvosával. Közvetlenül a nyelv­re téve a kellemetlen szájszagot is megszünteti.

Teaként elkészítve vagy olaj formájában enyhítheti a mozgó járművön való utazás okozta szédüléssel és émelygéssel járó rosszullétet. A bors­mentatea a fokozott bélgáz-képződést és felfúvódást, valamint a diver­ticulitis tüneteit is elmulaszthatja. A borsmenta-olajat a bőrbe dörzsölve a hidegérző idegvégződéseket ingerli; az ebből jövő ingerületek elnyomják a fájda­lomérzékelő idegvégződésekből származókat, ezért az izom fájdalmak enyhítésére is kiváló.

A borsmenta megfázás és köhögés elleni hagyományos használatának jogosságát sokan vitatják. Bizonyos vizsgálatok alapján a borsmentának egyáltalán nincs ilyen hatása. A gyógynövények tudományos kutatásával hivatalosan megbízott németországi egészségügyi tanács, az ún. E Bi­zottság a borsmenta orrdugulást csökkentő, az orrjáratok gyulladását enyhítő hatására hívta fel a figyelmet. Számos, megfázással küszködő beteg tapasztalata szerint is, a borsmenta illékony mentolját belélegez­ve légzésük könnyebbé vált. A borsmentatea szintén enyhítheti az aszt­más rohamot kísérő hörgőszűkületet.

Felhasználási módok:               

 • Irritábilis bél szindróma, émelygés és epekő ellen: szedjen bors­menta-illóolajat tartalmazó, vékonybélben oldódó kapszulákat, mivel így a bors menta ott fejtheti ki hatását, ahol a legnagyobb szükség van rá, vagyis a vastag- és vékonybelekben, s nem pedig a gyomorban. Étkezé­sek között vegyen be naponta kétszer-háromszor 2-3 kapszulát, amelyek mindegyike 0,2 ml borsmentaolajat tartalmazzon.
 • Szájfrissítésre: helyezzen néhány csepp borsmentaolajat a nyelvére.
 • Bélgázképződés megszüntetésére: készítsen teafőzetet 1-2 teáskanál szárított bors­menta levél felhasználásával. amelyet egy csésze nagyon forró vízben áztasson 5- 10 percig. A csészét takarja le, mivel így megakadályozza az értékes illóolaj elillanását.
 • Orrdugulás ellen: naponta igyon meg legalább 4 csésze borsmentateát.
 • Fájdalomcsillapításra: tegyen néhány csepp bors­menta-illóolajat 15 ml semleges olajba. Ezzel az eleggyel naponta leg­alább négyszer masszírozza be a fájó testrészt.

A kapszulákat étkezések között vegye be. Ha jobban kedveli a borsmentateát, akkor naponta 3-4 csészével igyon meg belőle érkezések között vagy után. A borsmenta-olajat vagy mentolt tar­talmazó kenőcsöt naponta legfeljebb háromszor-négyszer alkalmazza. Borsmentatinktúra készítéséhez 10-20 csepp borsmenta-illóolajat tegyen egy pohár vízbe.

Kiszerelés

 • kapszula
 • illóolaj
 • krém
 • tinktúra
 • szárított vagy friss gyógynövény / tea

Esetleges mellékhatásai: A borsmenta levelei, még ha hosszú időn keresztül alkalmazza is őket, általában nem okoznak mellékhatásokat. Ritkán előfordulhat bőrirritáció vagy gyomorégés a borsmentaolaj-kapszulák szedésénél. Allergiás bőrki­ütések léphetnek fel a borsmenta-illóolaj helyi alkalmazásakor. Ha e tü­netek valamelyikét tapasztalja magán, hagyja abba a borsmentakezelést és próbáljon ki más eljárást.

Figyelmeztetés!

Mivel a borsmentaolaj lazítja a gyomor-bélrendszer falát, ezért súlyosbíthatja a rekeszizomsérv tüneteit. Az 5 év alatti kisgyermekek, illetve csecsemők mellkasára és orrlyukába ne tegyen borsmenta-olajat, mivel fulladást válthat ki. Epekő okozta fájdalom esetén csak orvosi felügyelet mellett alkalmazzuk! Terhesség alatt kerülje a borsmenta nagy mennyiségben való fogyasztását.

Vitaminsziget.com 

Kapcsolódó cikkek


» Fűszerbiblia I.