Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

A szénanátha

A szénanátha immunelégtelenség, melyet különféle anyagokra adott allergiás reakció jellemez. A megbetegedés légzőrendszerünk (mint az egyik legnagyobb allergén hatásnak kitett szervrendszerünk) felső részének allergiás elváltozása. Kiterjed az orrüregekre, orrmelléküregekre, a garatra és a szemre.

Az allergia

A belélegzett levegő először az orrüregünkben érintkezik szervezetünkkel, ahol felmelegszik, páratartalma megemelkedik.Orrüregünk másik fontos szerepe a levegőben található, szervezetre veszélyes anyagok kiszűrése. Allergiás esetben a szervezet ezek, közé sorolja az allergéneket is. Annak érdekében, hogy a levegővel belélegzett allergénektől szervezetünk megóvja magát, heves reakciót indít el az orrüregben.

A szénanátha tünetei

Megduzzad a nyálkahártya, váladékozás indul el, tüsszentési inger keletkezik. Az orrüreg összeköttetésein keresztül aztán a gyulladás átterjedhet a melléküregekre, a szemre, a garatra. A szénanáthát a növényi pollenek (virágpor), vagy a penész (esős, nedves területeken tenyésző mikroszkopikus méretű növények) okozhatják. Angol elnevezésével - szénaláz (hay fever). A szénanátha kialakulásáért rendszerint nem a széna felelős, és lázat sem okoz, mindazonáltal a lázéhoz hasonló diszkomfort érzetet kelt.

Az allergiás rhinitis az allergia által keltett tünetek általános elnevezése, melyek a következők: orrfolyás, szemkönnyezés, tüsszögés, viszketés. A szezonális allergiás rhinitis a szezonálisan jelentkező tünetek elnevezése, melyeket fák, füvek és gyomok pollenje vált ki. Az allergiás tünetek időtartama személyenként változó. A gyermekkori szezonális allergiás tünetek éppúgy megmaradhatnak a felnőttkorban, mint ahogy el is tűnhetnek. Amennyiben az allergiás tünetek felnőtt korban jelentkeznek, valószínű, hogy a beteg élete végéig megmaradnak.

Hogyan kezelhetjük a szénanáthát

A szénanátha kezelésében a hagyományos orvoslás mellett egyre nagyobb szerepet kapnak az alternatív gyógymódok. Itt is, mint bármilyen más megbetegedésnél nagyon fontos, hogy ne csak az adott szervrendszeri tüneteket kezeljük, hanem az egész embert. Elsősorban az immunrendszer erősítése a feladat, amit a C-vitaminnal valamint antioxidánsok, és az Omega-3 pótlásával, melynek gyulladáscsökkentő hatása jelentős.

Kapcsolódó cikkek


» A fákról lehulló pollenek