Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Esszenciális zsírsavak (lazacolaj, omega-3)

 
 

Régóta foglalkoztatja a kutatókat, van-e összefüggés az étrend, illetve a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) között s ha igen, milyen. Bang, Dyerberg és társaik felfigyeltek arra, hogy Grönland nyugati részének eszkimó lakossága alig ismeri ezeket a betegségeket, étrendjük viszont rendkívül gazdag halban és a tenger külön­féle gyümölcseiben. A tudomány nyelvén megfogalmazva: az eszkimók étrend­jében alig van szénhidrát, viszont viszonylag sok benne a fehérje és a zsír. Igen ám, de a fejlett civilizációban élő társadalmak Európától Amerikáig ugyancsak fehérje-és zsírdús táplálékon élnek, egészségüket mégis elsősorban a szívbetegségek veszé­lyeztetik.

 

Mi lehet a magyarázat? A különbség éppen abban van, hogy az eszkimók ételeiben nagy mennyiségű tengeri eredetű fehérje és zsír található, ezekben pedig sok a hosszú szénláncú, telítetlen, úgynevezett omega-3 zsírsav. Grönlandon a lakosság étrendjében több mint háromszor annyi a telítetlen zsírsav, mint Dániában.

 

Figyelemre méltó az az adat is, hogy míg eszkimóéknál az ételek teljes zsírsavtar­talmának 13,1%-a omega-3 zsírsav, a dánoknál ez az arány csupán 0,84%-ot tesz ki. A sok tengeri halat és fókát fogyasztó eszkimók között kb. 400-szor ritkább a szív­infarktus előfordulása, mint a „civilizáltabb" társadalmakban. Az eszkimók ugyanis az említett állatok fogyasztásával legalább 10-szer több omega-3 zsírsavat vesznek magukhoz, mint mi, közép-európai emberek.

 

Az esszenciális zsírsavak azért fontosak a szervezet számára, mert a prosz-taglandin nevezetű hormoncsalád kiindulási anyagai. A prosztaglandinok egyebek mellett a keringési rendszer, az immunrendszer, a zsíranyagcsere stb. fontos sza­bályzói. Csökkentik az emelkedett koleszterin- és trigliceridszintet, megakadályoz­zák a vérlemezkék összetapadását vérrögökké, ezáltal csökkentik az érelmeszesedés és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

 

Minthogy csökkentik a vér viszkozitását, javítják a vér áramlási tulajdonságait, ami a keringés és így a szövetek oxigénellátásának jelentős javulásához vezet. A prosztaglandinok a magas vérnyomást is csökkentik, vagyis több támadásponton gátolják a különböző keringési eredetű betegségek - főleg az érelmeszesedés -kialakulását.

 

Különösen érdekes összefüggést tárlak fel cukorbetegek esetében. Ismert, hogy cukorbetegségben szenvedőknél a szív- és érrendszeri betegségek kockázata ötszöröse a szokásosnak, ily módon tehát a diabetes és a szívbetegség szorosan összefügg egymással. Az eszkimóknál - hagyományos étrendjük mellett - alacsony vérzsírszint és normális glukóztolerancia tapasztalható. (Glukóztolerancia = cukor-tűrés. Ha megfelelő az inzulinszabályozás, étkezés vagy cukorterhelés után a vér normális glukózszintje nagy kilengések nélkv' hamar visszaáll.) Ha azonban áttérnek a Nyugaton szokásos - magas szénhidráttartalmú - ételek fogyasztására, akkor náluk is magasabb vérzsír- és trigliceridszint alakul ki és a glukóztolerancia is eltér a normálistól.

 

Dr. Dávid P. Rose amerikai kutató állatkísérletei szerint az omega-3 zsírsavak fogyasztása akadályozza a mellrák kifejlődését. Ugyancsak állatkísérletek tanúskodnak arról, hogy az omega-3 zsírsavak gátolják a vastagbélrák kialakulását. A tekintélyes orvosi szaklap, a New England Journal ofMedicine hasábjain 1994-ben publikált kutatás eredménye szerint azok a dohányosok, akik gyakran fogyasz­tanak halat, jóval ritkábban szenvednek tüdőtágulásban (emphysema), illetve hörghurutban (bronchitis). A kutatást vezető dr. Eyal Shahal kimutatta, hogy a hörghurut kockázata egyharmadával, a tüdőtágulásé pedig kétharmadával csökken a halat fogyasztók esetében.

 

Világszerte számos embert sújt a pikkelysömör (psoriasis). A halolaj fogyasztása számukra is reményt nyújthat. Japán kutatók krónikus állapotban lévő, pikkelysömörben szenvedő betegeknek hosszabb időn keresztül naponta 3,6 gramm.

Vitaminsziget.com

Kapcsolódó termékek


» FitLine Folyékony Omega 3 halolaj E vitaminnal (50 ml)
» Highland PR806 Lecitin 1200 mg (120db)
» Highland PR813 Omega 3 EPA+DHA halolaj (180db)
» PR1185 Brain Flex agyműködés támogató
» Agyturbó csomag: HIGHLAND Stressz B (60 db) + HIGHLAND Omega 30+ (90 db)
» Agyturbó csomag: Activize OXYPLUS Cassis - doppingmentes energia italpor (175g) + Omega 3 EPA+DHA halolaj (90db)
» NOW 0011 Amino Complete - Aminosav komplex (120 db)
» NOW 1607 Kid's Chewable DHA 100 mg - Lágyzselatin rágható kapszula xilittel (60 db)
» Agyturbó csomag: NOW Kid Vits Berry (120 db) + NOW Kid's DHA(60 db)
» Agyturbó csomag: N3883 Kid Vits Orange – narancs ízű multivitamin rágótabletta (120 db) + N1607 Kid DHA 100 mg lágyzselatin rágható kapszula xilittel (60 db)
» NEW CHAPTER - Wholemega 1000 mg - Omega 3 halolaj - (30 db)
» NEW CHAPTER - Wholemega 1000 mg - Omega 3 halolaj - (60 db)
» NEW CHAPTER - Wholemega 1000 mg - Omega 3 halolaj - (120 db)
» NEW CHAPTER - Wholemega 1000 mg - Omega 3 halolaj - (180 db)
» Krill olaj (Kriella) öko-halászott antarktiszi krill rákból 500 mg (60 db) / Megszűnt!
» Probiotikus csomag: HIGHLAND Bioflora (90 db) +HIGHLAND Omega 3 halolaj (180 db)
» Probiotikus csomag: NOW Probiotic 10-25 billion kapszula (50db )+ HIGHLAND Omega 30+ (90db)
» Stressz csomag: HIGHLAND B Komplex 50mg - B vitamin (100db) + NOW CoQ10 Omega 3 halolajjal (60 b)
» Szív csomag: Coenzyme Q10 100 mg (30 db) + Krill olaj 500 mg (60 db) / Megszűnt!
» Szív csomag: NOW Omega 3 halolajjal 60 mg (30 db) + Krill olaj 500 mg (60 db) / Megszűnt!
» Szív csomag: HIGHLAND Coenzyme Q10 50 mg (30db) + HIGHLAND Omega 3 halolaj (180db)