Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

10 év, mire az erek regenerálódnak a dohányzás abbahagyása után

A Dublini Egyetem kutatói, akik nemrégiben azzal a felfedezéssel álltak elő, hogy napi egyetlen cigaretta elszívása vagy mások cigarettafüstjének belégzése ugyanúgy az artériák eltömődését okozza, mint az aktív dohányzás, most azt kutatták, hogy a dohányzás abbahagyása után mennyi időt vesz igénybe az erek regenerálódása.

"A dohányzás ugyanis, nemcsak tüdőbetegségre és tüdőrákra hajlamosít, de szívrohamhoz, agyi katasztrófához ugyanúgy vezethet "- mondja a kutatásvezető.

Mintegy 600 főt, férfiakat, nőket fele-fele arányban vizsgáltak a kutatás során. A 47 éves átlagéletkorú csoport tagjai mind magasvérnyomásban szenvedtek, de nem is volt róla tudomásuk, nem álltak kezelés alatt.

A csoportot alcsoportokra bontották, aszerint, hogy dohányzik-e, dohányzott-e valaha az illető. Az exdohányosokat tovább csoportosították, aszerint, mennyi idõ telt el a dohányzás abbahagyása óta: kevesebb, mint 1 év, 1 év - 10 év, vagy több, mint 10 év.

Valamennyiüknél megmérték az artériák eltömődését egy korszerű eszközzel. Megállapították, hogy az erek degenerálódása a legnagyobb mértékű a dohányzóknál és azoknál az exdohányosoknál, akiknél a dohányzás abbahagyása óta még alig telt el egy év.

Bár a javulás lassan jelentkezett, ahogy múltak az évek, de az erek állapota csak egy évtized múlva váltott normálisra.

Érdemes tehát leszokni a dohányzásról, hogy minőségibb és hosszabb életre legyen kilátásunk, és csak kitartás, meglesz az eredmény.

Forrás: EurekAlert