Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

A fákról lehulló pollenek

Tavasz érkeztével a fák virágba borulnak, mely egyszerre szemet gyönyörködtető, még az allergiásoknak számára maga a pokol.   

Magyarországon a lakossága 25%-a várja rettegve a tavaszt, hiszen ilyenkor a burjánzó fák (például a mogyoró, nyír, éger, kőris, tölgy, szil) levegőbe jutó pollenjei a legfőbb allergének.   Magyarországon mintegy hárommillió embert érint az allergia valamilyen formában. Minden negyedik allergiás náthával küzdő ember egyben asztmás is. Sőt évente 10-15 százalékkal nő az allergiás betegek száma.

Allergia kialakulási mechanizmus

Bármilyen anyagot, ami antitest-termelést vált ki, antigénnek nevezzük. Azokat az anyagokat ,melyek antitest termelést, és további immunreakciókat (allergiás reakció) váltanak ki, allergéneknek nevezzük. Minden allergén egyben antigén is.

Egy-egy antitest normális esetben a neki megfelelő antigénhez kapcsolódik. Mivel egy-egy antigénmolekula néhány apró részletében hasonlít egy másikra, előfordul, hogy az antitest, tévedésből nem a neki megfelelő antigénhez kapcsolódik (téves kapcsolás).

A válaszreakcióban résztvevő immusejtek közül az allergiás reakcióban fontos szerepet játszanak a hízósejtek. A hízósejtek szemcséinek tartályait hírvivő vegyületek töltik ki, elsősorban hisztamin. A hírvivő vegyületek utasításokat továbbítanak, így teszik lehetővé az immunsejtek összehangolt működést

A hisztamin akkor szabadul fel, amikor a hízósejtek aktiválódnak és kiürítik magukból a tartályként funkcionáló szemcséket, ezek szerint amennyiben a szervezet tévedésből azt a parancsot kapja, hogy a szervezetbe bekerült anyag veszélyes, felszabadul a hisztamin. Hisztamin válasz  >>

A felszabadult hisztamin által kiváltott tünetek a legkülönfélébbek lehetnek:

  • orrfolyás, orrdugulás,

  • tüsszentés,

  • könnyezés, szemviszketés,

  • kipirulás,

  • kiütések, foltok a bőrön,

  • köhögés,

  • légszomj,

  • vérnyomásesés,

  • anafilaxiás sokk (legsúlyosabb eset).

Alternatív megoldások

Kezelésekor a legfontosabb teendő, az allergének kiküszöbölése/elkerülése, a tünetek csillapítása, az immunrendszer egyensúlyának biztosítása. A klasszikus orvoslásban használatos készítmények a tünetek enyhítése mellett, egyéb nem várt mellékhatásokkal rendelkeznek.

Szteroidoktól például gyomor-bél rendszeri vérzés, hízás, míg a többi készítménytől álmosság, a reakció idő megnyúlása, stb. jelentkezhet. Nem beszélve arról, hogy a legtöbb készítményt, jóval a szezon kezdete előtt el kell kezdeni szedni, hogy hatásos legyen- de, mit csinál az, akinél először jelentkezik az allergiás reakció?

Az alternatív gyógyászat inkább az immunrendszer egyensúlyra tételét fekteti a hangsúlyt. Fontos megjegyezni, hogy a természetgyógyászat a szervezet egészét gyógyítja, nem pedig külön a szerveket, szervrendszereket. A készítmények palettája igen széles.

Természetes megoldás

Tökéletes immunvédelmet ad, nagy hatékonyságú antioxidáns védőanyagai révén. Hatásosan enyhíti ill. megszünteti az étel és egyéb allergiák jelentős részét, a bőrbetegségeket, puffadásokat, emésztési problémákat. Bővebb információ >>

Érdemes még tudni, hogy az allergiás reakciókat a nem megfelelően emésztett fehérjék is okozhatják, melyek akár a pollenekkel is keresztreakciót adhatnak, így a kezelésben az emésztést segítő enzimekre (Super Enzymes), és a probiotikumokra is érdemes hangsúlyt fektetni, erre a FitLine Basic Bio Plus-t vagy a Fit Line All in 1000 joghurtot ajánljuk.

Igen jó tapasztalatok vannak az Innerlight Supergreens és LL pH termékeivel is, nem csak allergiák de több autoimmun betegség kezelésének kiegészítőjeként, melyek lúgosító hatásukon kívül, számtalan hatékony növényi anyagot juttatnak a szervezetbe, segítve ezzel az immunrendszer harmonizálását is.

A gyógyhatású termékek közül azonban több olyan készítmény is létezik, amely az immunrendszer erősítésével, az allergiás tüneteket, enyhíti.

Ilyen a C-vitamin, az antioxidánsok melyek elsősorban immunerősítő, míg az Omega 3 a gyulladásos mechanizmusba beavatkozva, csökkenti az allergiás megbetegedések tüneteit.

Néhány jó tanács otthonra

Ezeket az allergéneket lehetetlen eltávolítani a környezetből, de néhány módszerrel csökkenteni lehet az allergiás beteget érő pollenmennyiséget. Mindenesetre az a növény virágzási időszaka alatt tanácsos zárva tartani az ablakokat.

A ház szellőztetése kora reggel vagy késő este, éjszaka történjen, amikor a levegőben kevesebb a keringő pollen. Mosson a szokottnál gyakrabban hajat, mert az ott nappal megtelepedő pollenszemcsék is felelősek az éjszaka jelentkező tünetekért. Amennyiben van autójában, használja annak pollenszűrő berendezését. Ha autót vezet, lehetőleg ne használja a szellőzőberendezést vagy ne húzza le az ablakot.

Koczka Kinga