Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

A szemölcsök

A vírusos bőrbetegségek között a szemölcsök fordulnak elő a leggyakrabban.

Általában fiatal embereken jelentkezik, néhány mm-től ~1cm-es nagyságú szarukinövések formájában.

A bőrön és a nyálkahártyán bárhol előfordulhatnak, de leggyakoribb a kézen, tenyéren, talpakon, ujjakon.

Van olyan eset, amikor a hajas fejbőrt is érintik. Nem ritkák a nemi szervek területén előforduló szemölcsök.

Jellemző rájuk, hogy néha spontán eltűnnek, majd újra visszatérnek. A kórokozót tekintve a HPV (humán papilloma vírus) családjába tartoznak.

Tünetek:

Fájdalmatlan kis szarus kinövések a fenn említett helyeken. A végbél és a hüvely területén elhelyezkedő szemölcsök viszketést okoznak. A kézen- lábon lévő szemölcsök pedig kozmetikai panaszt okozhatnak.

Szövődmények:

A szemölcsök, ha nem kerülnek eltávolításra továbbterjedhetnek, különösen igaz ez, a nemi szerveken lévő szemölcsökre. A vírusok a nőknél méhnyak-rákot okozhatnak.

Ezért nagyon fontos a megelőzés, a gumióvszer használata. A hüvelyben lévő szemölcsök akár szülési akadályt is okozhatnak.

Kezelés:

Eltávolíthatók sebészileg szikével, lézerrel, fagyasztással (folyékony nitrogén felhasználásával). Szalicílsavval a hám- és szaruréteg több hónap alatt feloldhatók.

Hátránya, hogy nagyon hosszú ideig tart. A nemi szerveken lévő szemölcs egy olyan folyadékkal is eltávolítható, mely „sejtméregként” fejti ki hatását, de ennek nagy hátránya, hogy nagy dózisban vagy nagyon hosszú ideig alkalmazva a májat mérgezi.

Magyarországon ezek a kezelések terjedtek el. A nemi szerveken lévő szemölcs műtéttel is eltávolítható, azonban ez mindig hegesedéssel gyógyul.

Gyalus Anna

dietetikus

Kapcsolódó cikkek


» Pöttyök a bőrön