Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Riasztó: itt az anorexia utóda

 

"Drunkorexia": ezt a nem hivatalos elnevezést kapta az az aggasztóan terjedő új étkezési rendellenesség, amelynek szenvedő alanyai szinte csak alkoholt vesznek magukhoz kalória gyanánt.

 

 

 
 
 

A The New York Times hét végi cikke hosszan foglalkozik a jelenséggel, amely részben (ahogy az elnevezésből is sejthető) az anorexiához kötődik. Az anorexiás betegek szinte halálra éheztetik magukat attól való félelmükben, hogy túl sok kalóriát találnak elfogyasztani. A drunkorexiások jelentős része fiatal nő, aki egész nap koplal, hogy így az esti bulik (alkoholos) italainak javára "spórolja meg" a megítélése szerint lenyelhető napi kalóriamennyiséget.

 

Az anorexiások egyébként általában kerülik az alkoholt magas kalóriatartalma miatt, ám akadnak közöttük, akik azért isznak egy kicsit, hogy "meg tudják maguknak bocsátani" az evést. Mások csupán azzal "táplálják" magukat, megint mások pedig éppenséggel nem is az alkoholhoz, hanem a drogokhoz (kokainhoz vagy metamfetaminhoz) nyúlnak, hogy elnyomják éhségüket.

 

 

"Vannak olyan nők, akik nem mernek a szájukba venni egy szem szőlőt sem, de nem okoz nekik gondot egy sör legurítása" - foglalta össze a szimptómákat Douglas Bunnell, egy philadelphiai rehabilitációs központ igazgatója.

 

 

Bunnell szerint a soványság iránti sóvárgás és a drogok valamint alkohol társadalmi elfogadottsága okolható az új betegség kialakulásáért: "Mindkét rendellenesség olyan viselkedés, amit manapság dicsőítenek és megerősítenek" - utalt a celebritások nyilvánosság előtt zajló életére. "A partikon való ivás sikkesnek számít, a fogyás és a soványság szinte kulturális követelmény a mai fiatal amerikai lányok számára. A kettő keveredése nem meglepő, ám mostanra elérte azt a pontot, ami már riasztó" - fogalmazott a szakértő.

 

 

Az egyik amerikai kereskedelmi tévécsatorna műsorában elhangzott, hogy a felmérések szerint az egyetemista lányok 30 százaléka kész rá, hogy inkább ne egyen, de szabadon ihasson a barátaival.

 

 

Forrás: MTI/STOP