Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Gyermekbetegségek I.

Rengeteg olyan betegség van, mellyel jobb esetben csak gyerekkorban találkozhatunk. Cikksorozatunkban a különféle gyerekbetegségekkel foglalkozunk.

Mumpsz

Viszonylag ártalmatlan, rendszerint gyermekkorban előforduló vírusos betegség, amely a két fül alatt, illetve előtt található fülőmirigyek egyikének vagy mindkettőnek a megduzzadásával jár.

MMR + OPV+ HIBA védőoltás

A babák 15 hónapos korunkban a korábbi oltások OPV és a HIB ismétlése mellett megkapják a kanyaró, a mumpsz és a rubeola (MMR) elleni oltásokat is. Régebben külön adták be mind a hármat, ma már ezeknek, a kórokozónak kombinálásával, a vakcina kidolgozásával lehetővé vált a morbilli, rubeola és a mumpsz ellen egyetlen oltás az MMR.

Tünetek:

A fültőmirigy-duzzanat általában két-három nap múlva kezd lohadni, és a hatodik-hetedik napra nyomtalanul eltűnik. Előfordulhat azonban, hogy először csak az egyik mirigy duzzad meg, a másikon pedig csak tíz-tizenkét nap múlva tapasztalható az elváltozás. Bármelyik oldal fertőzése egész életre szóló védelmet ad.

Ha gyerekünk megkapja a fertőzést, két-három napig tartsuk ágyban, mérsékelten diétáztassuk, itassunk vele rengeteg folyadékot, a duzzanatra pedig tegyünk jeges borogatást. Ha a fejfájás nagyon kínozná, akkor adjunk neki fájdalomcsillapítót. Azonnal forduljunk orvoshoz, ha a gyermek nagyon elesett, fejfájása van, és merev a nyaka, megduzzadnak a heréi, hasi fájdalma vagy folyamatos fülfájása van, mivel ezek a tünetek súlyos komplikációkat jelenthetnek.

A legtöbb gyerek körülbelül 15 hónapos korában kapja meg az MMR nevű kombinált oltást, vagyis egyidejűleg oltják be mumpsz, kanyaró és rubeóla ellen. A gyermekorvosok azzal indokolják az oltás szükségességét, hogy a mumpsz gyerekek esetében nem okoz súlyos következményt, ha valaki ám gyerekkorában nem tesz szert védettségre, felnőttkorában elkaphatja a fertőzést, ami felnőtt férfiaknál heregyulladást, ritka esetekben pedig meddőséget okozhat.

Kanyaró (rubeóla)

Szintén egy vírusos eredetű, fertőző betegség, amely érintés útján terjed, vagyis ha érintkezésbe kerülünk egy olyan tárgyal, amelyet korábban a fertőzött személy használt, akkor elkapjuk a betegséget. A kisbabák életük első hat-nyolc hónapjában az anyukának köszönhetően természetes védettséget élveznek.

Tünetek:

A láz a harmadik- negyedik napig emelkedik, ekkor eléri a 39-40 fokot. Egyes esetekben a szájüregben apró, fehér foltok, a haj alatt és a fülek mögött pedig apró rózsaszín kiütések jelenhetnek meg. A kiütés lefelé terjedve körülbelül 36 órán belül elborítja az egész testet. A rózsaszín kiütések egybefolyhatnak, három-négy napon belül azonban elhalványulnak. A kanyaró hét-nyolc napig fertőz, a lappangási idő pedig három-négy nappal a kiütések megjelenése előtt kezdődik el, ha egyik gyermekünk megkapja a betegséget, valószínűleg már azelőtt megfertőzi a többieket, mielőtt bármit észrevennénk rajta.

Tudta?
A közkeletű hiedelemmel ellentétben, nem áll fenn a veszélye annak, hogy a kanyaró maradandó vakságot okozna.
Nagyon sok pihenésre és sok folyadékra van szükség, nehogy kiszáradjon a láztól. Orvoshoz kell fordulni! Az orvos antibiotikumot ad, hogy a felülfertőzést és a szövődményeket megelőzze. Ez azért fontos, mert kb. minden 15. gyereknél előfordul a szövődmény. Ezek közé tartozhat a középfülgyulladás, a tüdőgyulladás, a hörghurut és a rángógörcs. A viszketést cink-oxidos rázókeverékkel vagy kukoricalisztes fürdővel enyhíthetjük.

A mumpszhoz hasonlóan szintén a babák körülbelül 15 hónapos korukban kapják meg a védőoltást a Kanyaró ellen. Melyre azért van szükség, hogy megelőzzék a betegség következtében kialakuló agyvelőgyulladást.

Összeállította: Koczka Kinga